Abonnementsartikel

En aktindsigt viser, at den svinebedrift, hvor fire personer blev kvæstet efter indånding af svovlbrinte, fik to strakspåbud som følge af ulykken.

8. marts blev fire personer indlagt efter en arbejdsulykke på en svinebedrift ved Holstebro. Personerne havde indåndet svovlbrinte fra gyllen i stalden.

Gårdejeren mistede bevidstheden ved arbejdet i stalden og faldt i gyllekanalen. Herefter forsøgte flere familiemedlemmer at redde ham op uden held og to mistede bevidstheden i kanalen. Først da politi og beredskab kom frem, fik man personerne op. Gårdejeren var bevidstløs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har søgt aktindsigt i sagen, og den viser, at arbejdstilsynet har givet virksomheden to strakspåbud, som følge af ulykken.

Sikre mod indånding

Virksomheden blev påbudt at sikre mod indånding af svovlbrinte under arbejdet med at udsluse gylle fra gyllekanal.

Arbejdetstilsynet vurdede, at arbejdet med udtømming af gylle fra gyllekanal ikke foregik sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og at der under arbejdet med gyllen blev frigivet svovlbrinte, som bevirkede, at personer, på arbejdstedet blev udsat for en sundhedsskadelig påvirkning af gasserne.

Blandt andet skriver arbejdstilsynet, at gyllen stod helt op til spalderne i en dybde på 120 centimeter. Ligesom grisene i stalden blev apatiske, fordi gassen steg op i staldrummet.

Undgå risiko for nedstyrtning

Af aktindsigten fremgår det også, at Arbejdstilsynet har givet strakspåbud om, at virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet ved åbne spaltehuller til gyllekanal kan foregå uden risiko for nedstyrtning til gyllekanal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er tilsynets vurdering,at området med åbne spaltehuller ikke var sikret mod nedstyrtning til gyllekanaler.

Ifølge påbuddet var enkelte spalter i gulvet fjernet, så der var huller på 240 gange 40 centimeter. Der var ingen indhegning, overdækgning eller brug af sikkerhedsudstyr