Hvilken sprøjte skal man købe, når bedriftens hyppigste brugte maskine skal udskiftes? Hos Stauning Agro gik man en helt anden vej end den gennemsnitlige danske landmand:

- Jeg faldt for den skræddersyede løsning hos en hollandsk producent, som de færreste nok har hørt om, men som i den grad kan lave noget kram, man hurtigt bliver forelsket i. Sådan forklarer Kristian Søndergaard, fast chauffør på sprøjten hos Stauning Agro om baggrunden for købet af den hollandske CHD sprøjte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med Frands Larsen, indehaver af Stauning Agro, så Kristian for første gang CHD-sprøjten hos den vestjyske mælkeproducent nær Skjern, Frank Terra, som havde købt en brugt sprøjte direkte fra Holland.

- Der var tale om en 10 år gammel sprøjte, som slet ikke var slidt, og det tiltalte os voldsomt, forklarer Frans Larsen.

- Desuden har CHD produceret sprøjtebomme med vingefang på op til 55 meter, og med så voldsomme arbejdsbredder, at de måtte have fat i noget af det rigtige hos CHD, påpeger Frands Larsen.

Efter en tur på den hollandske fabrik blev interessen ikke mindre og med Frank Terra, som oprindeligt kommer fra Holland, blev sprøjtehandlen indgået og til sæson 2018 fik Stauning en 7.000 liters version med 36 meter bom.

Tilgængelig

Mange danske bedrifter vil uden tvivl være betænksomme overfor købet af en sprøjte, der kun er én af i landet, som er købt i Holland, og som skal serviceres fra Holland, da Frank Terra blot er kontaktmand i Danmark og ikke en egentligt forhandler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men faktisk består sprøjten af rigtig mange standard komponenter, som er tilgængelige i det meste af Danmark, fortæller Kristian Søndergaard, og hentyder blandt andet til dyser, filtrer samt plastikfittings, som alle kommer fra Kramp.

- Setuppet har fungeret til fulde, og har vi spørgsmål til sprøjten, så er fabrikken ikke længere end en telefon væk, og vi har oplevet, at de tager telefonen alle ugens dage - selv en lørdag aften, påpeger Kristian Søndergaard.

Stauning driver 500 hektar planteavl hvoraf 100 hektar er kartofler, som virkelig sætter store krav til sprøjten.

- Jeg må sige, at jeg ikke er blevet skuffet over sprøjten. Med fem højdesensorer går det rigtig godt i kartoffelmarken, og den kraftige bom er ganske stabil.

rich-media-3
Oven på sprøjten er der et repos, hvor der blandt anden kan stå ekstra dunke. Det betyder i praksis, at Kristian Søndergaard kan klare tre optankninger, når han kører hjemmefra.

Hos Stauning Agro har man valgt at få bommen konstrueret således, at den kan køre 24 samt 36 meter. Desuden sidder dyserne med 25 centimeters afstand. Sprøjten kan også køres med det halve af dyser og dermed en dyseafstand på 50 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er luftanlæg på sprøjten, og åbning og lukning af de enkelte dyser foregår med lufttryk, hvilket går meget stærkt, og præcisionen er derfor ganske høj, fortæller Kristian Søndergaard.

Han bemærker også, at det er en meget stor fordel, at man ude fra bommen kan styre åbning og lukning af dyserne i sektioner. På den måde kan man hurtigt se, hvilken dyse, der eventuel må være stoppet og trænger til en rensning, når man står ude ved bommen.

rich-media-5
Her viser Kristian Søndergaard, hvordan han kan åbne og lukke de enkelte dyser i sektioner med en kontakt. På den måde er det let at se, hvilken dyse der skal renses for en eventuelt forstoppelse.

Snaksaglig maskine

Én anden årsag til skiftet fra et mere anerkendt til et nærmest ukendt sprøjtemærke var den snaksaglige sprøjte. Forstået på den måde, at sprøjtens software snakker sammen med det foretrukne autostyringsmærke hos Stauning Agro: Trimble.

rich-media-6
Overblikket i kabinen: Styringen af CHD-sprøjten sker over Isobus og betjenes fra bedriftens i forvejen foretrukne autostyringsform: Trimble. Også joysticket er Isobus-kompatibel.

- Styring af sprøjten sker i Trimbles terminal, og sektionskontrol snakker derfor også sammen med det autostyringsanlæg, vi i forvejen kender. Det gør jo tingene en anelse lettere, fortæller Kristian Søndergaard, og viser, hvor CHD-sprøjtens Isobus-funktion gør det muligt at overvåge og justere sprøjten fra terminalen til autostyringen. Desuden styres sprøjten med et Isobus-joystick.

Nem hjulstyring

Driftslederen fremhæver flere områder på sprøjten, som gør, at komforten er ganske høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Blandt andet er det uhyre let at koble sprøjten til og fra traktoren. Eksempelvis styres hjulstyringen af et lille kompas, som placeres i en holder på traktoren. Den giver signal til hjulstyringen på sprøjten, som automatisk tilpasses traktoren.

rich-media-8
Hjulstyringen består af et kompas, som placeres på traktoren. Den giver signal til sprøjten, som automatisk tilpasses traktorens forhjul.

Da der er kompressor på sprøjten til styringen af dyserne, giver det også mulighed for lutaffjedring på sprøjten.

- Vi har desuden monteret et kamera på hver side af sprøjtebommen. Det var egentligt fordi, jeg syntes, sprøjtebommen var en ordentlig mundfuld at vænne sig til i begyndelsen, og jeg ville derfor have ekstra kontrol med yderpunkterne af sprøjtebommen, forklarer Kristian Søndergaard.

- Jeg må godt nok sige, at de to kameraer er givet virkelig godt ud. Det er en fornøjelse, at man har fuld kontrol over den 36 meter bom på den måde, og dermed sikre sig, at alt kører som det skal.

rich-media-9
Kristian Søndergaard ved de to kamera?er, som sikre ham fuld overblik i hver side af bommen. En løsning, som imiddertidigt blev monteret på grund af springet fra 24 til 36 meter i bredden, men nu vil Kristian nødig undvære de to kameraer.