Abonnementsartikel

Fergusondage med traditioner og nyheder på Danmarks Ferguson Museum ved Glud i slutningen af maj.

Den grå Ferguson traktor sendte arbejdshestene på pension og satte for alvor gang i mekaniseringen af landbruget efter 2. verdenskrig. Det frigjorde hænder til industrien, og den lille grå er således en grundpille i den velstand, vi nyder godt af i dag, skriver Ferguson Museum i en invitation.

Når man så gennem en lang årrække har fejret lige netop den traktor, der var en af hovedaktørerne ved mekaniseringen af det danske landbrug i 1950`erne, kan det ikke undgås, at der opstår mange traditioner, og de er naturligvis en stor del af konceptet ved de årlige Fergusondage ved Danmarks Ferguson Museum ved Glud, fortæller manden bag museet, Henrik Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har også hvert år et tema eller en slags nyhed, Henrik Nielsen, der har været med til at skabe en af de største Ferguson-samlinger i verden.

-Vi fejrer den lille grå slider og dens efterfølgere hvert år den sidste weekend i maj måned. Den lille traktor var bygget til at blive brugt i utallige sammenhænge og med et næsten ufatteligt stort antal forskellige redskaber. Det lægger vi stor vægt på ved Fergusondagene, de skal ikke blot være en museumsudstilling, nej den lille grå og de andre traktorer skal vise, hvad de kan og blev bygget til. Derfor er en af traditionerne, at traktorerne skal ses i arbejde, understreger Henrik Nielsen.

Og det bliver de flittigt på markerne ved museet, hvor der i dagenes anledning naturligvis er fri adgang til selve museet inkluderet i entreen til Fergusondagene.

Fergusons storhedstid

De traditionelle temaer har skiftet gennem årene lige fra traktoren selv og de redskaber, der blev bygget til den, til sidste års populære tema, tandemtraktorerne, der var en specialfremstillet kraftig traktor bygget over to traktorer, som faktisk gav mere end den dobbelte trækkraft.

- I år er temaet også specielfremstillede traktorer, men måske af den lidt mere kuriøse slags idet vi for eksempel vil se grå Ferguson-traktorer opbygget som knækstyrede og traktorer med V8-motorer, som faktisk blev tilbudt som ombygningssæt i den grå Fergusons storhedstid. Vi vil også gerne vise andre danske ombygninger som for eksempel Skovgårdlæsseren, der blev opbygget på en Fordson, forklarer Henrik Nielsen, der også nævner, at et andet tema eller nyhedsindslag bliver udstilling af de mange forskellige små modeller, der i tidens løb er fremstilling af specielt Ferguson men også af andre traktorer. Så har læserne selv traktormodeller eller en specialbygget traktor, de gerne vil udstille ved Fergusondagene, vil Henrik gerne have et praj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt traditionerne er også udstilling af utallige traktorer, mejetærskere, redskaber, dampmaskiner, damptromler samt de mange klassikere, som gæsterne selv kommer kørende i eller på.

- Og det hele bindes som sædvanligt sammen af medarbejderne fra museets støtteforening suppleret med hjælpsomme Ferguson-entusiaster fra både Holland, Tyskland, Norge og andre lande, slutter Henrik Nielsen, der glæder sig til at se et righoldigt udvalg af både små modeller og specialmodeller i fuld størrelse supplere de mange arbejdende traktorer på markerne.

Fergusondage 2019 afholdes i weekenden den 25. og 26. maj.