Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen fandt huller i registrering af medicinforbruget til grisene i hver fjerde besætning.

?En stikprøvekontrol hos godt 200 svineavlere, som Fødevarestyrelsen gennemførte i efteråret, viste, at langt de fleste svineavlere overholder reglerne om blandt andet brug, registrering og opbevaring af lægemiddelzink til de såkaldte fravænningsgrise. Fravænningsgrise er de dyr, som netop er taget fra soen og skal til at klare sig med almindeligt svinefoder. Den overgang giver ofte diarré, som landmanden så kan behandle med netop lægemiddelzink, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsens kontrol omfattede godt 200 svinebesætninger, som havde fået dyrlægeordineret lægemiddelzink. Fødevarestyrelsen fandt hverken eksempler på ulovligt erhvervet zink eller zink, som ikke var opbevaret korrekt. Men i 26 procent af de kontrollerede besætninger blev der givet indskærpelser for enten mangelfulde eller manglende medicinoptegnelser. Indskærpelser er en påmindelse om reglerne og er en sanktion i den milde ende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med kravet om medicinoptegnelser er, at den besætningsansvarlige kan dokumentere, hvilke dyr der er behandlet, og at dyrene ikke er kommet videre til slagteriet, før medicinen er ude af kroppen, og dermed ikke udgør en fare for fødevaresikkerheden.