Agroindustrien forventer at efterspørgslen fra det danske marked er tilbage.

Det viser en økonomisk analyse fra Landbrug&Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De seneste to målinger har budt på agroindustriens laveste forventninger i to og et halvt år. Konjunkturbarometeret stiger dog markant i 1. kvartal 2019. Dermed er barometeret tilbage på niveauet fra før 2. kvartal 2018.Det er især forventningerne til efterspørgslen fra det danske marked, der er steget markant. Dermed er agroindustrien i mindre grad er bekymret for, at efterspørgslen efter agroindustriens produkter bliver ramt det kommende år.Forventningerne til barometeret øvrige komponenter er ligeledes steget siden forrige måling. Forventningerne til efterspørgslen på eksportmarkederne er ligeledes steget. Derudover er der stigende forventninger til at øge antallet af ansatte i det kommende år. Knap halvdelen af virksomhederne forventer således, at øge antallet af ansatte det kommende år.

Manglende ordrer og efterspørgsel er den mest udtalte produktionsbegrænsning i agroindustrien netop nu. Virksomhederne har kapacitet til, at imødekommende en stigende efterspørgsel. Mere end hver fjerde virksomhed melder fortsat om mangel på kvalificeret arbejdskraft, som en produktionsbegrænsning. Det er især faglærte virksomhederne har udfordringer med at få rekrutteret.

Cheføkonom hos Landbrug&Fødevarer Frank Øland forklarer.

- Vi kan se, at der i 1. kvartal i år er blevet mere positive forventninger i agroindustrien. Man forventer, at efterspørgslen fra både Danmark og udlandet bliver større, siger han.

Optimismen bakkes op af Claus Hermansen, direktør i Dansk Agroindstri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mærker, at det går godt i branchen. Ikke alle har lige godt, men generelt går det godt. Vores eksport er steget. I forhold til 2017 steg eksporten med 8,7 procent i 2018. Det er især markredskaber, som vækster. Vi har ikke så gode data for indendørssektoren, men vi kan se på regnskaberne, at det ser godt ud. Succes avler succes så at sige, siger han og tilføjer.

- Vi ser igen en god situation for branchen. Hjemmemarkedet er okay, og eksporten stiger. Optimismen er tilbage på niveauet før tørken. Og vores håb er nu en stabil vækst over en længere periode, siger Claus Hermansen.