Mange grise kræver store mængder foder. Så når danske landmænd skal mætte millioner af danske grise, bruger de store mængder proteinrig importeret soja. Danmark importerer cirka én million tons sojaprotein om året primært til svinefoder.

Et nyt forskningsprojekt drevet af Seges, Landbrug & Fødevare, forsker i om sojaprotein kan byttes ud med dansk produceret græsprotein til foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Græs har et stort proteinindhold, en lang vækstsæson og højt udbytte ved temperaturændringer. Der er mange plusser ved græs, siger Erik Fog, landskonsulent hos Seges Økologi Innovation og projektleder.

Formålet med SuperGrassPork er at undersøge i hvilket omfang protein udvundet af lokalt produceret kløvergræs kan indgå i foderet til grise.

- Grise har som alle andre dyr i vækst et stort behov for protein, blandet andet for at kunne opbygge muskler. Målet er helt eller delvist at kunne udskifte de traditionelle proteinkilder i foderet, som typisk er importeret soja, med protein fra lokalt producerede kilder, fortæller projektleder, Erik Fog.

Projektet har fokus på økologisk svineproduktion.

rich-media-2
Forsker ved Foulum, Lene Stødkilde-Jørgensen, har ledet forsøgene med de 48 grise, der i en periode fra midt i november 2018 og frem til start marts i år er blevet fodret med græsprotein. Foto: Marianne Nørmark.

48 forsøgsgrise

Men kan grisene overhovedet lide græsset og hvordan påvirker græsfoderet smagen i kødet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse spørgsmål har forskerne også stillet sig selv og sat sig for at undersøge under projektet.

Siden 15. november og frem til 7. marts har 48 grise deltaget i foderforsøget på Foulum. De 48 grise blev sat ind i forsøget som seks uger gamle.

Grisene viste tegn på normal vækst med 1000 gram pr dag i tilvækst, ædelysten var normal, og grisene viste ingen maveproblemer eller anden fysisk reaktion.

- Vi ser ingen negativ effekt af vores fodring med kløvergræsprotein, siger Lene Stødkilde Jørgensen, forsker Århus Universitet, Institut for Husdyrvidenskab.

Efter slagtning havde dyrene en kødprocent på 57 procent. Nogle viste kødprocent helt op til 60 procent, men disse tal skal forskerne undersøge nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal nu laves yderligere databehandling ud fra forsøgene for at blive endnu klogere på om græsproteien er et alternativ til sojaprotein.

Produktudvikler og kok hos Danish Crown, Allan Grotkær Damgaard, har tilberedt kødet fra forsøgsgrisene fodret med græsprotein.

- Der er ikke umiddelbar forskel i den ferske varer, der er måske en lille smule mere fedtindhold, men det ikke noget forbrugerne vil lægge mærke til, siger Allan Grotkær Damgaard, der i dagens anledning havde stegt flæskesteg ud af forsøgsgrisene og uddelte smagsprøver til de besøgende hos DC's Meat Lab i Herning.

rich-media-5
Kok og produktudvikler ved DC, Allan Grotkær Damgaard, stegte i dag flæskesteg ud af forsøgsgrisene. Ingen fra smagspanelet kunne smage forskel på kødet. Foto: Marianne Nørmark.

Ingen af dagens smagdommere kunne smage forskel på flæskestegene, uanset om de var fodret med græsprotein eller traditionel økologisk foder.

Lars Hvidtfeldt, formand for Dansk Protein Innovation, kunne heller ikke smage forskel på kødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At grisene kan lide græsproteinet, og at vi som forbrugere ikke kan smage forskel, er to af de vigtigste måder at fortrænge sojaen på. I øjeblikket er vi igang med forsøget indenfor økologisk landbrug, men jeg ser store perspektiver i dette forsøg, som kan eskaleres op i storskala indenfor konventionel drift, siger Lars Hvidtfeldt.