Ekstra mange fremmødte medlemmer og en veloplagt formand med en fyldig beretning om et aktivt år 2018 i Østjydsk Familielandbrug blev grundlaget for en god generalforsamling.

Formand Niels Jørgen Thomsen kom hele vejen omkring det både turbulente og vanskelige år 2018. Fra det våde forår, tørken, foderproblemer og stigende priser, over tørkepakken, kvælstofudledninger og afrikansk svinepest til klimaudfordringer, økologiomlægninger og selvfølgelig også foreningens mange egne medlemsaktiviteter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efter gennemgangen, hentede formanden sin afslutningsbøn for den kommende vækstsæson 2019 hos salig Kim Larsen:

"Vi ber' bare guderne om godt vejr - men alligevel ikke for godt"

I den efterfølgende debat trak de 60 fremmødte først spørgsmålene om BNBO, de frivillige aftaler, erstatningskrav og fordele og ulemper ved at vente på en lovgivning frem.

Formanden pegede på, at der er 3 år til at indgå frivillige aftaler og at vandværkerne i det store og hele har penge til at give kompensationer. Han mente også, at man derfra kan være villige til at gå i dialog, da heller ikke vandværksbestyrelser og ledelser er sikre på, hvad en kommende lovgivning vil pålægge dem.

Debatten drejede derefter over på emnet arbejdsmiljø og forebyggelse af arbejdsulykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Der sker en hel del arbejdsulykker i landbruget, men vi taler aldrig om det. Det bør vi måske og i al fald skal det pointeres, at man aldrig må prioritere indtægt over arbejdsmiljø, sagde én mens en anden pegede på at kæden hopper af i Familielandbruget, når det handler om forebyggelse.

-Det har vi aldrig rigtig sat fokus på.

Niels Jørgen Thomsen medgav, at der ligger en påtrængende opgave her, mens Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen pegede på, at det kan være en god ide at lave en medlemsaften og invitere Landboungdom med.

-40 procent af de ulykker der sker i landbruget, sker netop for de helt unge, understregede Lone Andersen.

Herefter vendte man både problematikken omkring generationsskifte og at få de unge ind i landbruget. Kun omkring 100 unge under 35 år etablerer sig som landmænd om året i øjeblikket.Det er alt for langsomt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi håber den nye pantebrevsordningen kan skubbe på, sagde Lone Andersen og mener man roligt kan være stolt på Familielandbrugets vegne over, at ordningen er på vej gennem systemet nu.

Beretningen blev vedtaget med klapsalver og formanden fik en FN-bæredygtighedsmål-nål af Viceformanden for Landbrug & Fødevarer.

-Det er mål, vi alle er nødt til at forholde os til fremover, lød de medfølgende ord.