Om tre år skal alle EU-lande kunne indrapportere data om salg og forbrug af antibiotika til dyr helt ned på ejendomsniveau til et fælleseuropæisk antibiotikaregister bestyret af det europæiske medicinagentur (EMA).

Den opgave bliver ikke noget problem for Danmark, takket være den årelange obligatoriske indberetning af forbruget til den offentlige VetStat database.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VetStat har netop det overblik, som den kommende forordningen kræver. Men andre EU-lande er ikke lige så langt som Danmark. Blandt andet derfor er antibiotikaeksperter fra syv lande i disse dage på besøg hos Fødevarestyrelsen. Her skal de lære om de danske erfaringer både med VetStat, gult kort ordningen og den danske model for obligatorisk sundhedsrådgivning. Blandt deltagerlandene er blandt andet Estland, Letland, Rumænien, Grækenland og Slovenien.

- En af grundene til, at Danmarks antibiotikaforbrug ligger lavt målt med internationale alen, er bland andet, at både myndigheder, branche og offentligheden kan få overblik over det danske forbrug af lægemidler helt ned på ejendomsniveau. De muligheder har man langt fra i alle EU-lande, siger dyrlæge Elisabeth Okholm fra Fødevarestyrelsen.

Hun skal blandt andet fortælle de udenlandske eksperter om, hvordan Danmark har formået at sænke det totale antibiotikaforbrug med 22 procent siden 2010.

Næste år får danske VetStat et teknologisk facelift og en bedre grafik, så både landmænd, dyrlæger, forskere og myndigheder kan nærstudere antibiotikaforbruget i detaljer.