Abonnementsartikel

Ulrik Lunden efterlyser mere faglig kvælstof-debat.

Dansk landbrug har mindsket miljø- og klimapåvirkningen ganske betragteligt de seneste mange år og i samme periode mangedoblet produktionen. Hvor mange andre erhverv kan mon prale af noget tilsvarende?

Nu forsøger visse politikere at fremstille et status quo i kvælstofudledningen ? der ellers er faldet drastisk de seneste 30 år - som et stort miljøproblem. Hvor er det dog pinligt at overvære folkevalgte være logrende vedhæng til Berlingskes ensidige propaganda mod Landbrugspakken - når sagkundskaben bag den årlige Novana-rapport om vandmiljøet på samme tid fortæller om et miljø, der har det ganske godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænk, at politikere hvert år betaler Aarhus Universitet et trecifret millionbeløb for at forsyne dem med viden om tingenes rette tilstand - og så gider man ikke lytte til eksperterne. Hvis politikerne virkelig tror mere på berlingeren end på Novana-rapportens forskere, skal vi så til at have Berlingske til at lave myndigheds-betjening her til lands?

Et internationalt ekspertpanel har for længst kritiseret de danske kvælstofmodeller ? og Miljø- og Fødevareministeriet arbejder derfor intenst med en revurdering af hele området.

At føre skræmmekampagne på baggrund af beregninger, der i øjeblikket er ved at blive genberegnet, er ikke god debatkultur. En opdateret faglighed ville være på sin plads, inden man forsøger at hænge et af verdens mest miljøvenlige landbrug ud som miljøsvin i den danske offentlighed.