Abonnementsartikel

Det handler ikke om dyrevelfærd længere, det handler om politik og penge. Så klar i mælet er dyrlæge Kristian Havn.

I den forgange uge har der været flere møder i Fødevarestyrelsen vedrørende transport af grise. Svineproducenter, dyrlæger, transportører, omsættere og kontrollører virker alle frustrerede over de meldinger, der kommer fra Fødevarestyrelsen, og politikernes om krav til øget kontrol. Et åbent brev til fødevareministeren, vedrørende ændret praksis i kontrollen, fra de praktiserende svinedyrlæger i Danmark, er blevet besvaret så vagt, at det vækker yderligere frustration blandt dem, der har gummistøvlerne på.

Kristian Havn, svinefagdyrlæge hos Svinevet, mener ikke, at det handler om dyrevelfærd mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Transportdiskussionen er kørt over i den politiske banehalvdel og har sat fagligheden over styr. Det ene hjulsæt er kørt helt ude i rabatten, når det handler om kontrol af svinetransporter, siger Kristian Havn. Han er frustreret over, hvordan kontrollerne er blevet skærpet, og at den veterinære faglighed tilsidesættes, til fordel for valgkamp og byvælgere.

- Det handler om, at det er valgår. Det virker som om, at Jakob Ellemann-Jensen er ansat til, at skaffe byvælgerne tilbage ved at slå landbruget i hovedet. Når vi er oppe på dette niveau, styrter al faglighed til jorden, siger Kristian Havn.

Dårligere dyrevelfærd

Der er udsigt til, at fremtidige kontroller af svinetransporter kræver, at alle dyr tilses på begge sider og bevægelse. Det vil kræve markant længere læssetid, og det vil stresse dyrene mener Kristian Havn.

-Vi bliver nødt til at se på, hvad der er ret og rimeligt ud fra dyrenes synspunkt. Uanset hvilke briller man har på, så er vi alle interesseret i optimal dyrevelfærd. Men det er ikke dyrevelfærd, at grisene skal jages frem og tilbage på læsserampen i regn og blæst. Det øger ikke dyrevelfærden, og det øger slet ikke forståelsen for dyrevelfærd. Det kompromitterer dyrevelfærden på grund af tidsforbruget, for en læsning vil, alt andet lige, være stressende for dyrene, siger en frustreret fagdyrlæge.

Kristian Havn oplever at svinefagdyrlægerne taler for døve øren, og at de er de sidste som bliver hørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi er de sidste, der bliver spurgt, og det er os, som arbejder med dyrene hver eneste dag. Det er ikke i orden at tilsidesætte fagligheden på den måde, siger Kristian Havn.

Maskinbladet har forsøgt at få svar fra Fødevarestyrelsen og Fødevareministeren uden held.