Abonnementsartikel

Whiskygrise og solbærkyllinger er på menuen, når unge landmænd skal komme med deres bud på fremtidens fødevare.

Landbrugsskolernes afgangselever har i efteråret deltaget i en konkurrencen og undervisningsforløbet I gang for 1 million. Vinderne er netop blevet kåret på Økologisk Landsforenings generalforsamling. Vinderne blev whiskygrise, solbærkyllinger, kirsebær og vegansk is. Nordea, Danish Agro og Danmark Økologiske Jordbrugsfond præmierede vinderne med legater på 10.000 kroner til hver projekt.

I landbruget er det i dag svært at komme i gang med en selvstændig gård for under et tocifret millionbeløb. Derfor har Økologisk Landsforening sammen med landbrugsskolerne i de seneste to år udfordret de afgangsstuderende med undervisningsforløbet I gang for 1 million. I weekenden blev vinderne kåret og hyldet af 300 økologer på Økologisk Landsforening generalforsamling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De Studerende har udarbejdet en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed, som kan etableres for e?n million kroner. I år blev forløbet og konkurrencen udvidet med I gang for 2 millioner med fokus på forretningsplaner, der viser bæredygtighed på alle parametre. Legatet på 10.000 kr. blev uddelt af Danmarks Økologisk Jordbrugsfond.

Projekt med whiskygrisen

Jens Bonde, Borris, og Morten Larsen, Jelling, der er agrarøkonomistuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter vandt I gang for 1 million for deres projekt Whiskygrisen. Konceptet har fokus på dyrevelfærd og storytelling. Grisene skal leve som frilandsgrise, hvor de, ud over at få grovfoder og almindeligt svinefoder bliver fodret med restprodukter fra whiskyproducenten Fary Lochans Destillery A/S for at give kødet en unik smag.

rich-media-2
Ruben Brammer, Outrup, der er agrarøkonomstuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby, vandt i konkurrencen med proteinrig vegansk is. Foto: Økologisk Landsforening.

Projekt med vegan ice

Ruben Brammer, Outrup, der er agrarøkonomstuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby, vandt i konkurrencen I gang for 1 million for sin idé med en proteinrig vegansk is Veganice. Hans idé går ud på, at han vil producere en økologisk og vegansk proteinrig is.

rich-media-3
Lars Christensen, Skjern, og Rasmus Krogaard, Ejby, fra Bygholm Landbrugsskole vandt i I gang for 1 million for deres koncept med økologiske solbærkyllinger. Foto: Økologisk Landsforening.

Økologiske Solbærkyllinger

Lars Christensen, Skjern, og Rasmus Krogaard, Ejby, fra Bygholm Landbrugsskole vandt i I gang for 1 million for deres koncept med økologiske solbærkyllinger.

De vil kombinere Lars Christensens fars økologiske solbærmark med kyllingeproduktion. De har valgt kyllinger, fordi de hjælper med at holde solbærrene rene for ukrudt og tilfører dem gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Henrik Rieks, Ålestrup, Svend Olav Bengtson, Gandrup, der begge studerer til agro business manager ved Erhvervsakademiet Aarhus, vandt konkurrencen for konceptet Nordlys Kirsebær. Foto: Økologisk Landsforening.

Nordlys Kirsebær

Produktionsleder Henrik Rieks, Ålestrup, og produktionsleder Svend Olav Bengtson, Gandrup, der begge studerer til agro business manager på sidste år ved Erhvervsakademiet Aarhus, vandt konkurrencen I gang for 2 millioner for konceptet Nordlys Kirsebær.

Opgaven gik ud på at udvikle en virksomhed, hvor bæredygtighed indgår på alle parametre, med et budgetloft på to millioner kroner.