Abonnementsartikel

En ny rapport fra EU-kommissionen forudsiger, at de næste to år vil blive præget af fald i mælkeproduktionen, men derefter vil mælkebranchen igen opleve positive stigninger. Det fremgår af mejeri.dk's hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge Arlas viceadministrerende direktør, Andreas Lundbye, er der muligheder for forbedringer allerede fra om et halvt år. Han henviser i den forbindelse til prognoser fra OECD og Rabobank.

Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling giver ikke udsigt til optur for mælkebønderne de næste to år. Rapporten forudsiger, at de lave priser vil betyde, at mælkeproduktionen fortsætter med at falde indtil 2011 ifølge Dairyindustrynewsletter.

Efter to år med produktionsnedgang vil tingene vende, så at mælkeproduktionen i EU i 2015 vil nå op på ca. 151 millioner ton, hvilket svarer til 2,3 procent mere, end der blev produceret i 2007.

Rapporten forudser også, at afskaffelsen af mælkekvoterne i 2015, ikke vil få en markant effekt på hverken mælkeproduktionen eller priserne. Kvoteafskaffelsen vil til gengæld betyde, at der vil blive produceret flere forædlede produkter.

Et af de forædlede produkter, hvis produktion vil komme sig hurtigt over den nuværende krise, er den europæiske osteproduktion. Ifølge rapporten vil den allerede nå et stabilt niveau med vækst i 2011. Produktionsmængden når i 2015 op på 9,9 millioner ton, hvilket er en stigning på 11 procent i forhold til produktionen i 2007. Det meste af væksten vil blive afsat på hjemmemarkederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I modsætning til forædlede produkter vil der være et konstant fald i produktionen af bulk-produkter på trods af genindførelsen af eksportstøtten. EU's smørproduktion vil være faldet med 1,9 millioner ton i 2015, hvis Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling får ret. Forbruget forventes at falde med en lavere hastighed, og derfor vil smørlagrene allerede være væk i 2012.