Medlemmerne af DAO, Danavl Opformering, befinder sig i en periode med ringe indtjening, stigende krav fra forbrugerne og myndigheder om mere dyrevelfærd og et forestående folketingsvalg. I dag afholdt foreningen årsmøde i Århus, og formand, Bjarne Larsen, kom ind på det kommende valg, og de udfordringer som medlemmerne står overfor.

- Efter 2017 med god indtjening i svineproduktionen blev 2018 et tydeligt bevis på, at situationen hurtig kan ændres fra minus til plus. Stigende konkurrence på verdensmarkedet og stigende kornpriser resulterede i et stærkt forringet bytteforhold mellem produkter og råvarer, som gav os den laveste indtjening i flere år og langt fra balance i økonomien, sagde Bjarne Larsen i sin beretning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Krav om dyrevelværd

Medlemmerne i DAO oplever stigende fokus på dyrevelfærd.

- Når der laves strategier for øget dyrevelfærd, hele haler, bedøvelse før kastration med mere, som øger vores omkostninger, kan man godt komme i tvivl om vi på sigt kan opnå tilstrækkelig konkurrencekraft. Det er i hvert fald nødvendigt, vi år ekstra betaling for øgede forbruger- og myndighedskrav, sagde Bjarne Larsen.

- Helt aktuelt befinder vi os i en periode med meget ringe indtjening og et politisk klima, der er præget af et nært forestående folketingsvalg, som giver os mere modvind end medvind. Forhåbentlig vil modvinden lægge sig efter valget. Og hvem ved, om der er en ny ære på vej, efter der tilsynelandende er opstået en alliance mellem Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, spurgte Bjarne Larsen forsamlingen.

Smittebeskyttelse

I sin beretning kom Bjarne Larsen også ind på emner som, smittebeskyttelse og reinfektionsforsikring.

- Større afstand mellem svinebesætningerne reducerer ganske vist smitterisikoen, men bør vi ikke hjælpe hinanden endnu mere? Der er ingen tvivl om, at en høj sundhedsstatus er en forudsætning for at vinde markedsandele, og et væsentligt grundlag for økonmomisk succes. Selv om vi på landsplan er nede på omkring 300 ejendomme med svineproduktion, er der stadig alt for mange luftbårne reinfektioner, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han afsluttede sin beretning med en opfordring til alle besætninger rundt i landet om at være ektra opmærksom på smittefare og afrikansk svinepest.

- Når sygdommen kan springe fra Polen til Belgien, er der også en potentiel risiko for, at det kan slå ned hos os. Der bliver heldigvis gjort meget for at holde AFS ude af Danmark med vask af grisetransporter, hegn ved grænsen, nedskydning af vildsvin, information ved rastepladser, men der ligger også et stort ansvar hos os og vores medarbejdere for at beskytte vores besætninger, sagde Bjarne Larsen, formand for DAO.