Bæredygtigt LAndbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, sagde på foreningens generalforsamling, at landmænd vil have lov til at gøde planter fagligt optimalt.

- Det er til glæde for produktion, til glæde for miljøet og til glæde for klimaet, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor fastslog Flemming Fuglede, at danske landmænd er glade for Landbrugspakken og vil bruge hele gødningskvoten.

- Vi vil ikke have, at gødningen reguleres på basis af et beregnet prognosetal. De danske Vandplaners mål for N-reduktioner er ikke fagligt funderede og totalt urealistiske, sagde han.

Forskel på tal

Flemming Fuglede forsøgte at skære udfordringen ud i pap:

- Når man skal forstå debatten om gødning og baseline, er der fire nøgletal, som vi skal holde helt fast i:

- Den gødnings-kvote, vi er tildelt, er 413.581 tons. Det reelle gødningsforbrug er 386.667 tons, men ministeriets prognose for, hvad de har beregnet vi har brugt, er 471.000 tons. - Ministeriets prognose er altså mindst 50.000 tons forkert, sagde Flemming Fuglede og tilføjede et krav om regulering efter den gødning, der bruges - ikke efter nytteløse beregninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den korte forklaring på forskellen er, at ministeriet bruger de forkerte forudsætninger, sagde han.

Spørgsmål.

På baggrund af de store forskelle på ministeriets teoretiske tal og de faktiske tal, spørger Flemming Fuglede om, hvorfor landmænd skal reguleres på baggrund af et gammelt beregnet tal, når der foreligger reelle nye tal.

- Hvorfor skal vi reguleres, som om vi bruger 50.000 tons N mere, end vi i virkeligheden gør? Hvorfor påstår ministeriet stadig og på baggrund af de samme forfejlede tal, at landbruget kun har brugt en mindre del af Landbrugspakkens ekstra gødning? Sådan en gang vrøvl, sagde han.

Ifølge Flemming Fuglede Jørgensen har misteriet lovet, at Aarhus Universitet nu igen regner på tallene - og det kan kun gå for langsomt, sagde Flemming Fuglede.