Niels Vitus Hampholt, bygningsrådgiver i LMO Byg og Ole Kristensen, mælkeproducent i Spøttrup tog tirsdag formiddag ordet i en kongressalen under Kvægkongres 2019. Her fortalte de to om de erfaringer, der er blevet høstet omkring varmestress i sommeren 2018.

Ole Kristensen begyndte oplægget med at fortælle om, hvordan han kom gennem sommeren uden væsentlige stigninger i besætningens celletal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortalte derfor om den malkerutine, som bliver brugt på hans besætning.

- Vi gjorde egentligt ikke noget anderledes i sommer end sommeren før. Vores lave celletal er resultatet af mange års indsats og konsekvens, fortalte Ole Kristensen og fortsatte:

- Vi har gode rutiner og medhjælpere, som aktivt går ind i det her.

rich-media-2
Ole Kristensen, mælkeproducent i Spøttrup. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Vigtigt med sunde køer

Efterfølgende gik Niels Vitus Hampholt på scenen for at fortælle og dele ud af hans erfaringer om varmestress.

- Jo mere raske og sunde køer man har, jo mere varmepåvirkning, kan de tåle, begyndte Niels Vitus, der lagde vægt på vigtigheden heri, inden han fortalte om de metoder, man kan anvende for at mindske varmestress.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan for eksempel være via fodring på bestemte tidspunkter, vandmadrasser, ventilation og overbrusning.

- Jeg anbefaler, at man for eksempel sørger for en kombination af ventilation og overbrusning. Forsøg med den kombination af luft og vand har vist at have en rigtig stor, positiv effekt på køerne, fortalte Niels Vitus Hampholt.

Samtidig rådede Niels Vitus Hampholt kvægproducenterne til at tjekke om udstyret fungerer, som det skal, inden vi når sommeren, så det ikke lige pludseligt er for sent, hvis sommeren 2019 bliver ligeså varm som 2018.