Kvægkongres 2019 er nu godt i gang. Det første på dagsordenen var generalforsamling for Danske Kvægproducenter, hvor Formand Christian Lund og sektordirektør Ida Storm fremlagde beretning.

Christian Lund lagde ud med at byde velkommen til alle fremmødte. I beretningen satte han derefter blandt andet fokus på det positive ved at være kvægproducent og Seges opbakning til producenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som I ved har vi i sektorbestyrelsen udarbejdet en ambitiøs strategi, der skal sikre, at vi i fællesskab bliver endnu bedre end vi allerede er. Vi har peget på 6 strategiske mål, som er væsentlige for vores erhvervs fremtidige udvikling. Vores fælles indsats for at opfylde målene vil være med til at sikre, at dansk mælke- og oksekødsproduktion også i fremtiden er blandt verdens mest bæredygtige, innovative og troværdige, fortalte Christian Lund, inden han satte fokus på tørken i 2018.

- Der er ingen tvivl om, at både regnen i 2017 og tørken i 2018 sætter fokus på, at vores grovfoderstrategi skal være mere alsidig, så vi i højere grad har forsikring mod vind og vejr. Der skal tænkes risikoafdækning og robusthed i et mere varierende klima - både i planlægningen på vores bedrifter og i innovationen.

- Sommeren har også med al tydelighed vist, at regler og faglighed ikke altid går hånd i hånd. Det står klart, at mange af de regler, vi er underlagt som landmænd og kvægbrugere ikke giver meget mening når naturen folder sig ud som den har gjort i de seneste år.

- Der er i den grad brug for, at vores faglighed bliver bragt i spil, i stedet for dato-tyranni. Vi skal være åbne overfor andre måder at overvåge vores arbejde i marken på - fx automatisk monitorering, men det skal vores myndigheder så også være, sagde Christian Lund og henviste til resultaterne fra kvægbedrifterne, der viste at både både de konventionelle og økologiske bedrifter er blevet ramt økonomisk.

Usikkerheden ved Brexit

Christian Lund talte også om Brexit og den store usikkerhed, der er omkring den endnu manglende aftale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både i L&F og i sektorbestyrelsen er der gennem lang tid arbejdet på at den kommende landbrugspolitik skal give de bedste muligheder for dansk landbrug og dansk kvægproduktion.

- L&F ønsker uændret budget uden lofter. Det er under pres fra andre lande. De østeuropæiske lande har også ønske om en udjævning af støtten per hektar mellem EU-landene. Det kæmper vi imod - da der er store forskelle i omkostningsniveau i de forskellige lande.

- Landbrugsstøtten er en integreret del af vores økonomiske grundlag.

- Pludselige ændringer vil trække tæppet væk under mange. Med det forslag, der ligger fra Kommissionen, så kan vi fortsætte med den hidtidige praksis med differentieringen af værdien af betalingsrettighederne. Det lægger vi fra Kvægs side meget stor vægt på, at vi fortsætter med i Danmark. Så kort sagt ønsker vi ingen reform af landbrugspolitikken, men langt hellere en videreførelse af det nuværende budget, fortalte Christian Lund.