Det er kun fem år siden, Danish Agro besluttede at gøre maskinhandel til en vigtig strategisk satsning efter i de foregående år at have erhvervet flere maskinforretninger sammen med opkøb af grovvareaktiviteter i udlandet.

På trods af den relativt korte årrække, har koncernen formået at ekspandere sin maskinforretning så kraftigt, at Danish Agro med en omsætning på 3,5 milliarder kroner nu er den største forhandler af maskiner i Nordeuropa og den tredjestørste i hele Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinforretningen er så stor, at Danish Agro ifølge Danish Agros koncernchef, Henning Haahr, er den største kunde hos Claas - i hele verden.

35 procent vækst

Alene i 2018 voksede omsætningen i Danish Agros maskinforretning med 35 procent - cirka 900 millioner kroner, og Danish Agros koncernchef Henning Haahr forventer at omsætningen allerede i 2019 når et niveau mellem 4,5 og 5,0 milliarder kroner, blandt andet i kraft af en forventet myndighedsgodkendelse af allerede købte aktiviteter, som endnu ikke er konsolideret ind i regnskabet.

Maskinaktiviteterne bidrog i 2018 med et driftsresultat på 72 millioner kroner.

Fire mærker

Danish Agro havde i 2018 maskinaktiviteter i ni lande. Det er Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Tjekkiet.

Danish Agro Machinery forhandler foruden Claas også New Holland i Polen og Fendt i Tjekkiet samt John Deere i Estland og Finland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods Danish Agros position som John Deere-importør og forhandler i Finland, er det planen, at Danish Agro allerede i 2019 bliver sideløbende Claas-importør og forhandler i landet.

- Vi har en god forståelse med de store producenter om, at det finske marked har en størrelse, så det giver mening at én overordnet ejer kan varetageflere mærker, siger Henning Haahr.

Samme holdning gælder i Estland, hvor Danish Agro også får sideløbende forhandling af John Deere og Claas.

Størrelse en fordel

Den kraftige vækst skyldes i høj grad opkøb, men størrelse har ifølge Henning Haahr ikke været et mål i sig selv, men han konstaterer, at det giver en række fordele at have volumen.

- Det har været et mål for os hurtigt at bygge en organisation og en forhandlerstruktur op i de lande, hvor vi har maskinaktiviteter. Dels for at sikre fokus på effektiv drift og dels fordi vi ved, at have en vis størrelse åbner døre og muligheder omkring nyt og øget samarbejde med de professionelle producenter og leverandører. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi i 2018 er kommet langt med vores strukturelle udvikling, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Især i Skandinavien har fokus været på fortsat at sikre en stærk Claas-forhandlerstruktur, hvor vi kunne afslutte overtagelsen af i alt syv danske maskinforhandlere efter den endelige godkendelse fra myndighederne i foråret 2018. Ligeledes overtog maskindivisionen Danmarks bedst etablerede auktionsforretning, Dansk Maskinbørs A/S, siger Henning Haahr.

Kontinuitet er vigtig

- Alle overtagelser er sket med kontinuitet for øje, respekt for medarbejderne og deres kundskaber samt med en regional og lokalkendt ledelse i den enkelte maskinforretning. Igennem 2019 vil der i de enkelte lande blive sat fokus på at udvikle samarbejdet på tværs af forretningerne, siger Henning Haahr.

Maskiner hører med

Mange andelshavere var særligt i begyndelsen skeptiske, da Danish Agro annoncerede sin satsning på maskinhandel.

Men Henning Haahr fastslår endnu en gang, at det er et produktområde, som er en naturlig del af porteføljen i en moderne international grovvarekoncern, der ønsker at gøre en forskel for sine kunder.

- Maskiner er en betydelig økonomisk faktor for den moderne landmand. Vi mener, at vi har en del at byde på i den strukturudvikling, som maskinbranchen står over for. Vi er i stand til at møde producenterne i øjenhøjde og dermed sikre konkurrencedygtige priser, siger Henning Haahr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med opkøbet af maskinaktiviteterne i Baltikum er Danish Agro blevet den største kunde hos Claas på verdensplan. Det giver en helt unik fordel for danske landmænd, at deres fællesejede selskab bliver hørt og lyttet til hos de producenter, der udvikler deres maskiner. Vi kan være med til præge udvikling, prioriteter og ikke mindst priser - alt sammen til gavn for de landmænd, vi handler med, siger han.

Oprydning i redskabsmærker

Henning Haahr ser fortsat store muligheder for yderligere at effektivisere og strømline Danish Agros maskinforretning. Blandt andet er der en stor opgave med at strømline den nuværende mosaik af redskabs-mærker på tværs af koncernen.

- Det er mærker som vores forretning er født med i forbindelse med de mange opkøb, men det er klart, at her kan effektiviseres og høstes synergier ved at have færre mærker, siger Henning Haahr.

Det er en proces, som allerede er i gang med satsningen på eksempelvis mærkerne Lemken og Fliegl i Danmark.