De danske forbrugere er fortsat dem, der putter flest økologiske varer i indkøbskurven, når de handler. Den økologiske markedsandel i detailhandlen nåede i 2017 op på hele 13,3 procent, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse. Det viser nye tal fra den internationale rapport 'The World of Organic Agriculture', der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland.

- Tallene viser med al tydelighed, at det er nødvendigt med fokus på at udvikle økologien, så vi fortsat kan udbygge vores position som den nation i verden, hvor flest køber økologiske varer, fortæller Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM ? Organics International, viser også, at USA er det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 298 milliarder danske kroner i 2017. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med 8,7 procent i 2017 til omkring 690 milliarder danske kroner.

Danmark er verdensmestre

Ifølge Landbrug & Fødevarer viser tallene også, at Schweiz fortsat har det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person. Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen kun var 9 procent, hvilket er betydeligt lavere end den danske.

- Hos Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til knap 15 procent i 2018, fordi vi forventer et øget økologisalg i detailhandlen på cirka 12 procent, fortæller Kirsten Lund Jensen.

Verdens største, økologiske areal

Tallene i den nye rapport viser også, at det samlede økologiske areal verden over steg med 20 procent i 2017 til i alt 69,8 millioner hektar. Det er et areal, som svarer til mere end 26 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

- Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at mindst 13 procent af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere, siger Kirsten Lund Jensen i pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor glæder det også Landbrug & Fødevarer, at mere end 32 danske økologivirksomheder lige nu deltager i et eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark. I maj måned arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, BioFach Shanghai.