Over sommeren gjorde danske landmænds store vandingsmaskiner tusindvis af stop rundt omkring på de golde marker, der var ramt af den hårdeste tørke i Danmark i årtier.

Maskinerne var i særdeleshed også aktive i det jyske, hvor Lars Gammelvind, planteavlskonsulent hos LMO, kan kigge tilbage på et år, hvor der aldrig tidligere har været vandet så meget på de danske marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De danske landmænds udstyr er virkelig blevet prøvet af, og vi så endda, at landmændene tyede til gamle maskiner, som havde stået ubrugte hen i mange år, siger Lars Gammelvind.

Og tørken, som stadig er i frisk erindring hos landmænd over hele landet, har medført, at de nu står bedre rustet til en tilsvarende tør situation i fremtiden, fortæller han.

- Der er ingen tvivl om, at tørken har fået flere landmænd til at tænke nøje over, om hvorvidt de skal til at tænke på markvanding i fremtiden. Samtidig ser det også ud til, at landmændene er langt bedre forberedt på en eventuelt kommende tørke, siger Lars Gammelvind med henvisning til, at det pludselig blev svært at opdrive stumper til vandingsanlæg i løbet af sommeren.

- Folk var pludselig meget ivrige efter at købe markvandingsmaskiner hjem. Alene en del af komponenterne var løbende i restordre hos flere fabrikanter og smede, og nu ser vi også ind i en sæson, hvor vandingsmaskiner kan være udsolgt.

Regn på om det betaler sig

Lars Gammelvind fortæller, at markvandingsmaskinerne ikke overraskende er et effektivt middel mod tørken. Men samtidig peger han på, at en menneskeskabt støvregn på udvalgte dele af markerne altså ikke får træerne til at vokse ind i himlen, og at man derfor heller ikke nødvendigvis skal løbe hovedkulds ud for at investere store beløber i vandingsmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det koster nemlig i runde tal omkring 10.000 kroner per hektar at etablere et vandingsanlæg, hvis man intet har. Her er købet af udstyr klart den største udgift, hvorimod løbende udgifter til strøm, vand og mandskab er den mindste del.

- Hvis man etablerer et vandingsanlæg, vil det nemmest kunne hænge sammen, hvis man opstarter produktion af højværdiafgrøder såsom kartofler, spinat og frøgræsser. Her kan det være en god forretning at investere i et markvandingsanlæg, men hvis det tilsvarende er til korn, byg og hvede, så skal man i hvert fald med de nuværende priser regne det nøje igennem og få lavet en klar forretningsplan, siger Lars Gammelvind fra LMO.

Hellere før end senere

Hvis man som landmand allerede har en eller flere vandingsmaskiner, så er det vigtigt, at de bruges så meget som overhovedet muligt, hvis vejret ikke arter sig, fortæller han.

Planteavlskonsulent Lars Gammelvind har nemlig mange års erfaring på området, og en af de største fejl, han ser, landmænd begår, er at de simpelthen bruger anlæggene for lidt, når de er etableret.

- Det er utrolig vigtigt, at man begynder at vande, før det rigtigt brænder på. Og det er her, det går galt for mange landmænd, fordi de satser på, at det begynder at regne igen. Og så risikerer de at komme for sent i gang. Hvis man allerede kommer bagud fra starten, så risikerer man at få tab i udbytterne, når der skal høstes.