Abonnementsartikel

Danvet-dyrlægerne har især fokus på at effektivisere produktionen hos deres klienter i øjeblikket. Målet er at hjælpe klienterne igennem krisen uden for store tab

Danvet Årsmøde

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var omkring 420 deltagere ved Danvet K/S? årsmøde på Hotel Pejsegaarden i Brædstrup. Det er flere deltagere end i 2008.

Ifølge dyrlæge Anders Mikkelsen, der er medejer af Danvet K/S, mærker han og hans kolleger ikke meget til krisen i dansk svineproduktion.

- Dette er lidt provokerende sagt, for stemningen er da ikke helt i top hos klienterne, men der fokuseres meget på at komme videre, siger han.

- Jeg har ikke hørt om nogen konkurser hos vore kunder endnu, kun planlagte nedlukninger.

Han mener, det hænger sammen med, at kunderne hos Danvet K/S generelt hører til blandt de større svineproducenter i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De er gode til at effektivisere og driver i det hele taget deres svineproduktion meget professionelt. De fleste har sørget for at tjene penge på selve svineproduktionen, og det kommer dem til gode nu, forklarer han.

- Men de hårde tider har medvirket til, at vi sætter endnu mere fokus på at effektivisere, fortsætter han.

Han oplever heldigvis også stor tiltro til fremtiden blandt sine klienter. For eksempel er en af hans klienter ved at opføre et nyt produktionsanlæg på bar mark til 2.200 søer.

Individuel rådgivning

Der er i øjeblikket 15 dyrlæger i Danvet K/S. De kører kun hos svineproducenter.

Dyrlægerne har et varierende antal rådgivningsaftaler. Anders Mikkelsen har selv omkring 80 rådgivningsaftaler. Den samme klient kan imidlertid have op til fire-fem rådgivningsaftaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hver bedrift besøges en gang om måneden.

- Det giver os en god føling med, hvad der virker i praksis, så vi kan opretholde en høj sundheds- og managementrådgivning i besætningerne. Vores opgave er at finde ud af, hvorfor tiltagene virker eller ikke virker i den enkelte besætning, og så forsøge at overføre de positive tiltag til andre besætninger.

- Vi tager udgangspunkt i den enkelte klient og de forhold, der gælder i hans/hendes besætning, så der kan effektiviseres bedst muligt på den enkelte bedrift.

- Det siger sig selv, at vi holder os opdateret omkring svinefaglig viden inden for det veterinære område via efteruddannelse, forklarer Anders Mikkelsen  

Flere af hans kolleger har også klienter i udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Går kun efter tiltag med penge i

Anders Mikkelsen fortæller, at øvelsen i dag især ligger i at vise banken, at man også fortsat kan tjene penge på svineproduktion.

- Udover at sørge for en høj effektivitet, gælder det om at have fokus på de faste omkostninger i driften. De skal holdes på et minimum. Andre unødvendige omkostninger må desuden vente til bedre tider, siger han.

- Vi går helst efter tiltag, der er selvfinansierende. Altså tiltag, som svineproducenterne kan tjene penge på. Det er simpelthen nødvendigt.

Anders Mikkelsen er ikke i tvivl om, at stemningen ikke er god i branchen i øjeblikket. Ligesom alle andre ser han frem til stigninger i svinepriserne.