Beskæftigelsen er steget med knap 50.000 i 2018 og mere end 225.000 siden begyndelsen af 2013. Det er den højeste stigning siden inden finanskrisen. Den positive beskæftigelses-udvikling er drevet af den økonomiske vækst. Ligesom tidligere reformer har været medvirkende til at øge arbejdsstyrken.Presset på arbejdsmarkedet kan mærkes i hele landet, hvor ledigheden lå på 3,8 pct. i december 2018. På nuværende tidspunkt er der 26 kommuner med en ledighed på 3 pct. eller derunder. Det gjaldt for 17 kommuner ved udgangen af 2017.

Det skriver L&F i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især i Jylland har mere end hver fjerde kommune i dag en ledighed under dette niveau. Ledigheden i Jylland er lavest i Billund og Skanderborg kommune, hvor ledigheden nu er helt nede på 2,4 pct. I Allerød er ledigheden kun 2,1 pct., hvilket må betegnes som fuldbeskæftigelse.

Beskæftigelsesfremgangen går stærkt og der er risiko for mangel på arbejdskraft. Virksomheder i både industrien, serviceerhvervet, samt i bygge og anlæg melder om tiltagende mangel på arbejdskraft. Samme tendens ses i Landbrug & Fødevarers konjunkturbarometer. Her svarer knap hver tredje fødevarevirksomhed (32 pct.), at ?Manglende adgang til kvalificeret arbejdskraft? begrænsede produktionen i 4. kvartal 2018. Det gjaldt for hver femte virksomhed i agroindustrien (22 pct.).

For bare tre år siden var det kun 2 pct. af fødevarevirksomhederne og 9 pct. i agroindustrien, der meldte om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Mangel på arbejdskraft handler ikke kun om antallet af hænder og hoveder. Virksomhederne oplever i højere grad, at det er de rette hænder og hoveder, de har udfordringer ved at rekruttere. Særligt indenfor faglært arbejde er der et øget misforhold mellem udbud og efterspørgsel på arbejdsmarkedet.

Den stigende temperatur på arbejdsmarkedet er ligeledes begyndt at kunne ses på lønudviklingen. Det seneste år er lønningerne steget 2,6 pct. hos fremstillingsvirksomhederne samt serviceprægede erhverv, og i bygge- og anlægsbranchen er lønstigningerne helt oppe på 3,4 pct. Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik. Desuden er inflationen lav, så der er faktisk pæne reallønsstigninger. Dermed er der endnu et indicium på, at manglen på arbejdskraft er reel.