Det stod ret hurtigt klart for Palle Høj, at han ikke skulle arbejde med den praktiske del af landbruget. Med opvækst som gårdmandssøn i Stadil og siden et ophold i New Zealand i landbruget blev han klar over, at han ikke skulle arbejde direkte med landbruget, men indirekte. Så efter udlandsopholdet tog han på Landbohøjskolen og endte med et Cand. Agro. på visitkortet. Også her gik det tidligt op for ham, at det ikke var kemi og biologi, der interesserede ham mest, men i højere grad økonomi og skat, så han fortsatte med at læse HD i Regnskabsvæsen på Handelshøjskolen i Århus.

Uddannelsen førte ham til et job som Skattekonsulent i Skatteafdelingen i det tidligere Faglige Landscenter i Viby som blev Landbrugets Rådgivningscenter i Skejby (videnscenter for landbrug - i dag Seges red.), inden vejen åbnede sig med job hos Økonomikonsulent, på Landbrugscentret i Herning. Han har blandt andet vundet en prøvesag om skattefrihed for salg af mælkekvoter for en enkelt landmand, men den skulle danne præcedens for flere hundrede landmænd ? og dermed blev det en sag, der i alt havde en værdi på samlet 250 mio. kr. for landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbud der ikke kom igen

Allerede efter halvandet år blev Palle Høj leder af regnskabskontoret, der dengang var på omkring 30 mand. Det er sådan set den samme stilling, han sidder i nu 23 år senere. Efter fusioner og sammenlægninger er der bare nu 220 medarbejdere fordelt på Sagros huse i Holstebro, Herning, Billund og Esbjerg og titlen er blevet til direktør.

- Jeg var lidt skeptisk over at skulle tage lederstillingen, som ret nyansat på kontoret, men jeg tænkte, at det måske var et tilbud, der ikke kom igen, siger 56-årige Palle Høj og tilføjer.

- Jeg havde mest lyst til at gå en teoretisk tilgang. Jeg brændte for regnskab, økonomi og skat. Så det var en nøgtern vurdering af mine evner. Jeg kan godt lide landbruget og værdierne i det. Det er fantastisk at kunne kombinere det. Det har jeg været glad ved lige siden. Det giver lidt goodwill, når man ved lidt om landbrugt, og man får lidt billige point i starten.

Landbruget i brydningstid

Med over 25 år i landbruget i forskellige organisationer og stillinger har Palle Høj set erhvervet ændrer sig. Og det vil fortsat ændre og udvikle sig, mener Palle Høj.

-Om 10 eller 25 år tror jeg, at man vil se tilbage på en tid, hvor landbruget er i en brydningstid nu. Vi ser andre selskabsformer som vil se på jorden, som en langsigtet investering. Der er bevægelser i gang, som man vil se tilbage på. De unge har svært ved at få det finansieret. Og der er færre på agrarøkonom-uddannelsen, så man ser færre og større ejendomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 25 år i Sagro tænker Palle Høj især tilbage på flere fusioner, som virksomheden har været igennem, og som gør, at Sagro står godt rustet til fremtiden. Men fusionerne har også stillet krav til ham som direktør og virksomhedens ledelse.

- Vi er ved at være gode til at fusionere. Vi synes, at vi har fået det til at fungere. Regnskaberne udarbejdes mere og mere digitalt. Vi skal nu i stedet mere kontrollere det, der overføres digitalt hver dag. Vi er ude og hjælpe landmanden og er en slags økonomichef for ham. Det er en omstilling i landbruget og for os, siger Høj og tilføjer om Sagros fremtid.

-Vi står godt rustet. Vi tog en frivillig fusion, og jeg tror, at kravene bliver sådan, at man skal have en vis størrelse. Så jeg tror, at der vil ske flere fusioner i landbruget og i rådgivningen, så kunderne ikke går over til andre revisorer. Vi kan komme med en specialisering viden. Det er nødvendigt. Vi mærker en konkurrence. Den eksterne konkurrence skal vi være opmærksomme på. Grundet strukturudviklingen og nye ejerformer så vil der ske meget for os, og digitaliseringen vil fortsætte, siger Palle Høj.

Stadig kunder selv

Med sin store erfaring inden for både regnskab og skat, så har Palle Høj også fortsat sine egne kunder, ligesom han sparer med andre chefer og medarbejder i Sagro omkring enkelt sager. Det stiller også krav til, at han hele tiden holder sig ajour med virkeligheden.

- Jeg har cirka 20 kunder selv, så jeg har lidt kontakter og forbindelser. Det er kunder, jeg har haft i alle 25 år. Det bliver sværere og sværere at følge med, når man ikke sidder med det til daglig. Jeg kunne let droppe det, men det er nok godt nok, at cheferne kan gå ind og kender virkeligheden. Og så man ved, hvad medarbejderne arbejder med og kan svare på spørgsmål, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som nævnt har Palle Høj ført og vundet mange skattesager for landmænd, og han ser især en stor forskel på sagerne, som de og systemet har udviklet sig over årene.

- Tidligere var det kommunerne, som sad med skattesager, og de havde 50 regnskaber og kiggede det igennem, om der var trukket en Jyllands-Posten eller gummistøvler fra. Nu tager man ejendomsavancer eller aktieavancer ud og bore dem igennem, og så får vi sager om det. Jeg tror ikke, at det betyder så meget hos os, for vi skal holde fast i fagligheden. Det er nok godt nok for landmanden, fordi man ikke går ned i småting, siger Palle Høj.

Palle Højs jubilæum markeres med reception hos SAGRO i Herning fredag. 1. februar.