Abonnementsartikel

Fleksibel og let, men robust armering er blevet det klippefaste fundament for Skandinavisk Byggeplast. Entreprenører, kommuner, zoologiske haver og ryttere er overbevist ? nu er det landbrugets tur

- Vi vil selv prøve vores produkter, før vi går ud og tilbyder dem til kunderne. Vi kan ikke sælge noget, vi ikke selv står inde for.

Sådan lyder Poul Muncks filosofi. Han er indehaver af Skandinavisk Byggeplast, der holder til i landsbyen Hårup, et par kilometer øst for Silkeborg. De seneste fem år har virksomheden koncentreret sig om rollen som skandinavisk forhandler af tyske Hübner-Lees kørestabile armering til parker, parkeringspladser og meget mere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Europæisk succes med at producere underlag til ridebaner, ridestier og jordfolde ? og gode erfaringer fra tyske zoologiske haver, hvor armeringen har sikret, at dyrene kan færdes, uden at jorden bliver mudret, har bestyrket Poul Munck i troen på, at landbruget også har noget at hente ved den lette og skånsomme, men solide armering.

Armering i alle afskygninger

TTE-MD (multi dræn) armering er et slidstærkt bærende drænlag fremstillet af genbrugsplast, og materialet kan bære almindelige biler og tunge entreprenør- og landbrugsmaskiner uden at ødelægge jordens evne til at dræne vand.

Indtil nu er armeringen leveret med kopsten i fire farver, med grus eller vækstmedie, og fra dette forår kan de desuden leveres med præfabrikeret græs.

Hjemme ved Poul Munck findes TTE-armeringen i alle afskygninger ? som armering på gårdspladsen, i indkørslen, på lagerpladsen, på terrassen, som gulv på kontoret, som minilandskab omkring en karpedam, der fungerer som blikfang for virksomheden og som underlag i jordfolden, hvor to heste slår deres folder.

- Vi har beskæftiget os med genbrugsplast og belægning i det hele taget i 15 år. De seneste fem år har vi fokuseret på armering, der nu fylder 90 procent af omsætningen, fortæller Poul Munck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første ordre var en svingbane til vindmølletransporter ved en motorvejsfrakørsel ved Horsens, og derefter gik det stærkt med ordrer til veje, parkeringspladser, ridebaner og meget mere. Også dyr - og turister - i 13 tyske zoologiske haver går på TTE-armering.

Fokus på miljøhensyn

Pladerne hægtes sammen med hul/tap, så de kommer til at udgøre én stor plade og dermed ikke forskyder sig i forhold til hinanden.

- Det at tænderne på pladerne griber ind i hinanden, gør underlaget mere stabilt. Når du står på én plade, fordeles trykket på flere plader. Det giver en meget bedre fordeling af trykket, siger han.

Det hårde underlag betyder desuden, at man ikke får hjulspor i underlaget.

- I en tid, hvor miljøhensyn fylder meget, er det vigtigt at fremhæve, at dette produkt løser et problem med nedsivning af regnvand, samtidig med at det holder til tung transport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Armeringen kan lægges direkte på muldgrund, hvilket sparer en masse kørsel med materialer, og det sparer arbejdstid, så der er fordele for både miljø og arbejdsmiljø, siger Poul Munck.

- Det er et lettere materiale, hvilket betyder, at vi kan have markant mere med pr. læs, siger han.

Oplagt til drivgange

TTE-systemet kan bygges oven på alle typer underlag, uanset om der er tale om et blødt og mudret underlag eller et betongulv.

Derfor mener Poul Munck sagtens, at man også på kvægbrug kan få glæde af systemet, især som underlag på de ofte plørede drivgange fra stald til mark og omkring vandingsstedet.

Fordelene er blandt andet, at der ikke er nogen jordforsegling, at arealet forbliver vandgennemtrængeligt og dermed hygiejnisk, at udlægningen sker let og hurtigt, at arealet har høj bæreevne og kan bære både dyr og maskiner samt at arealet er let at holde rent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra mange jordfolde, hvor jorden er trådt i stykker, har vi gode erfaringer med at lægge armeringen direkte på mudderet. Vi ender med et underlag, der er til gavn for dyrene og for æstetikken. Det er nemt at rengøre og holder en høj gensalgsværdi, siger Poul Munck.

Erfaringerne er indtil videre størst i forbindelse med heste. Skandinavisk Byggeplasts tyske partner har for eksempel lagt TTE-armeringen under mere end 1.000 ridebaner.

- Vi er da også begyndt at levere armering til mange kvægbrug, siger Poul Munck.

- Det er især aktuelt til drivgangene. Armeringen kan lægges helt op til staldbygningen, og den kan i princippet lægges helt ud i marken, siger han.

- Vi er godt klar over, at det er et nyt produkt, som landmanden lige skal se an. Derfor foretrækker vi at starte med et mindre parti. Det giver som regel større ordrer, og vi får mange positive tilbagemeldinger fra de landmænd, der prøver det, fortæller Poul Munck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Favner bredt

I øjeblikket er der tre fuldtidsansatte, resten kører via eksterne samarbejdspartnere, for eksempel med hensyn til lagerfaciliteter og logistik. Og virksomheden satser bredt.

- Vi sælger kort sagt dertil, hvor det kan finde anvendelse. Vi favner bredt og er på udkig efter alle afsætningsmuligheder.

- Fra svingbaner til vindmølletransporter til gulvene på svalegangene på Horsens Sygehus, ja til gulvet på mit eget kontor. Vi har god kontakt til entreprenører, byggeselskaber, rideskoler, vi får fat i flere landmænd og kommunerne kommer nu igen oven på reformen, fortæller Poul Munck.

De resterende 10 procent

TTE-armeringen fylder som nævnt omkring 90 procent af virksomhedens omsætning. De resterende 10 procent udgøres blandt andet af staldmåtter fremstillet af miljøvenligt plastmateriale til udlægning på staldgulve og -gange, eller som arbejdsgulve og lignende.

- Plastmåtterne er fleksible, nemme at lægge og nemme at rengøre. Vi sælger især en del til produktionsværksteder, og som arbejdsgulve i stalde. Det kører fornuftigt, siger Poul Munck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover plastmåtterne tilbyder Skandinavisk Byggeplast blandt andet faldunderlag til gummimåtter, fiberarmerede plastplanker til hestebokse og havetømmer af glasfiberarmeret genbrugsplast, hvor genbrugsplasten primært baserer sig på skruelåg fra sodavandsflasker.

Vigtigt at søge nye veje

Han nægter at lade sig rive med at krisesnak, for det brede kundegrundlag og firmaets fokus på genbrug og miljøhensyn ser ud til at bære frugt.

- For os har der løbende åbnet sig nye, spændende projekt, i takt med at vi har udviklet os.

- Miljøhensyn bliver en vigtigere del af overvejelserne i forbindelse med byggeprojekter og valg af materialer. Det giver os en fod indenfor i en lang række projekter, siger han.

- Alle er ved at være klar over, at man skal søge nye veje. Efterhånden som oversvømmelser og drikkevandsforsyning bliver mere aktuelle spørgsmål, står vores løsning til nedsivning af regnvand uden at gå på kompromis med slidstyrke og bæreevne stærkere, pointerer Poul Munck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frygter ikke sporskifte

Evnen til at tilpasse sig fremhæver han som en af virksomhedens største forcer.

- Vi startede med runde hegnspæle som hovedprodukt. Siden har vi skiftet spor flere gange, så vi er parate til at omstille os, og det er vigtigt, påpeger han.

- Derfor vil vi helst ikke være for store. Når noget bliver for stort, kan det hurtigt blive uoverskueligt, og de helt store virksomheder kan ikke bare skifte spor fra den ene dag til den anden.

- Der kan vi nemmere stille om, og vi ønsker at bevare den fleksibilitet. Og vi har da haft omsætningsfremgang de seneste år, og det ser ud til at fortsætte, understreger Poul Munck.

- Vi er ved at slå vores navn og produktets navn fast, og vi udvikler hele tiden på produktet og på vores knowhow. Og vi er ved at have flere gode referenceprojekter på plads, både herhjemme og i udlandet, og de viser, hvad vi kan opfylde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bliver gradvist stærkere på det her, og det ser ud til, at der er uanede muligheder for at anvende det, så det bliver vi ved med at forfølge, siger Poul Munck.