Landmand Knud Kjær Knudsen fra Tølløse ved Holbæk er blevet frifundet i en straffesag om en arbejdsulykke, hvor en mand omkom i en kornsilo på landmandens gård.

Frifindelsen betyder, at landmanden ikke skal betale en bøde på 80.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, som anklagemyndigheden ellers havde krævet det. Samt at den omkomne mands enke og to mindreårige børn ikke er blevet tilkendt en erstatning på i alt knap 755.000 kroner i sagen, skriver 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 34-årige afdøde ukrainer Mykola Makarenko omkom 12. oktober 2017, mens han var i færd med at fjerne spirende korn i en kornsilo.

Ukraineren befandt sig oven på korndyngen for at fjerne det spirende korn fra overfladen, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

Først mere end fire timer efter anmeldelsen af arbejdsulykken til politiet lykkedes det redningsarbejdere at grave Mykola Makarenko fri. Han blev fundet død cirka to meter fra bunden i kornsiloen, skriver 3F.

Advokat forventer ny sag

Bistandsadvokaten for enken efter Mykola Makarenko er enig i, at Knud Kjær Knudsen blev frifundet. Bistandsadvokaten mener, at ukrainerens reelle arbejdsgiver i stedet var den frifundnes far, landmand Peter Kjær Knudsen.

- Jeg havde gerne set, at politiet havde været mere kritisk over for Arbejdstilsynets arbejde i sagen, og at politiet havde lavet et selvstændigt stykke arbejde. Det havde været fuldstændigt enkelt for politiet at gøre, siger enkens bistandsadvokat, Simon Eilrich, der er advokat og partner hos Advokatkompagniet i Aarhus, til 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der foreligger ingen ansættelseskontrakt eller lønsedler på den afdøde ukrainers arbejde i Danmark. Og Styrelsen for International Rekruttering og Integration, som udsteder arbejdstilladelser til arbejde i Danmark, har ingen sag på Mykola Makarenko.

Anklageren i sagen, Katrine Schlütter, oplyser til Fagbladet 3F, at hun ikke har nogen kommentarer til kritikken fra enkens bistandsadvokat af politiets arbejde i sagen. Samt at hun ikke kan udtale sig om, hvorvidt anklagemyndigheden vil rejse en lignende sag imod Peter Kjær Knudsen.

- Vi tager dommen til efterretning. Vi vil nu overveje, om vi vil anke dommen, siger Katrine Schlütter, anklagerfuldmægtig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Anklagemyndigheden har mulighed for at anke dommen inden for de næste 14 dage.