Med det amerikanske marked lukket som følge af Martin Luther King Day, blev det i går en stille dag på de finansielle markeder, hvor ikke mindst afgrødemarkedet også reagerede yderst afdæmpet. Priserne på russiske varer fortsætter i opadgående retning, og det udfordrer myndighederne og det indenlandske russiske marked, hvor der kæmpes med at begrænse prisstigningerne på basisvarer på nationalt plan.

Ingen konkrete eksportbegrænsninger er endnu udmeldt officielt fra regeringen, men fortsætter prisstigningerne, må vi antage at det blot er et spørgsmål om tid, for ikke at møde for meget folkelig modstand. På globalt plan er det stadig den amerikanske og argentinske hvede der er billigst, men fragtpræmierne udfordrer de oprindelser på de europæiske nærmarkeder, skriver Jyske Markets.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-hvede

Når det så er sagt har fragtpræmierne været faldende siden midten af december og det giver alt andet lige en lille fordel for den oversøiske hvedeeksport. Den europæiske hvedeeksport kan efterhånden godt trænge til en lille opblomstring med blot i underkanten af 9 millioner tons eksporteret foreløbig i denne sæson. Samme tid sidste sæson udgjorde eksporten 12,2 millioner tons, og det til trods for at det heller ikke var en sæson, hvor den europæiske hvedeeksport skrev historie.

Den største eksportør er ikke overraskende Frankrig med knap 4,50 milioner tons, mens Rumænien og Polen følger efter på de efterfølgende pladser.

At europærerne sidder på deres varer kommer ikke mindst til udtryk i importen, der for sæsonen foreløbig udgør 2,89 mio. tons, en stigning på 48% sammenlignet med sidste sæson. Ikke overraskende er Rusland den primære oprindelse, der har mere end firdoblet deres hvedeeksport til EU.

Sojaudbytte

I Sydamerika er et vejrskifte sandsynligst fra starten af februar, hvor nedbør ser ud til at finde vej tilbage på radaren i Brasilien. Det er dog lidt sent i forhold til at ændre forholdene for sojaudbytterne, da prognoserne stadig indikerer tørt vejr i Brasilien på den korte bane og alt for meget nedbør i Argentina. Men på trods af at udsigterne til nedbør ikke ændrer forholdene væsentligt for sojabønnerne, så kan det meget vel få positiv betydning for Safrinha majsen, der skal i jorden umiddelbart efter sojahøsten.

Og nu vi er ved vejret, tegner prognoserne et svagere billede for en stærk etablering af vejrfænomenet El Niño frem mod sommer. Variationerne i de forskellige modeller viser stigende usikkerhed, og det indikerer at vejrfænomenet bliver svagere end der hidtil har været givet udtryk for.