Den brugte Grimme GL-34-Z er set hos Grimme Skandinavien A/S i Rødkærsbro.

Læggeren er en årgang 2003 og er således fra det sidste produktionsår, da modellen i 2004 blev afløst af GL-34-T. Umiddelbart ligner de to modeller hinanden, og det er da også på udstyr og specielt på styringen af læggeren, de store forskelle findes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis styres en lang række funktioner på de nye modeller elektronisk fra en computer i traktoren. Tilsvarende funktioner på Grimme GL-34-Z kunne enten klares med traktorens hydraulikventiler, eller som på den brugte model, der er udstyret med en ventilblok, og hvor styringen sker elektronisk fra en kontrolboks i førerkabinen.

Udstyret med faste fugeskær

Den brugte maskine er udstyret med faste fugeskær, der er modificeret op til samme type, som på nyere maskiner, der har udskiftelige slidstykker.

Også kopperne på de fire læggebånd har den forrige ejer fornyet og udskiftet til samme type, som monteres på nye læggere. I forhold til de kopper, der var standard i 2003, er de nye kopper en mere åben type, som er mindre følsom over for halmrester, kartoffelspirer og jord.

Læggeren er udstyret med to store hjul og er derfor velegnet til at køre i strenglagt jord.

Forrest er maskinen monteret med en ekstra ramme og skær til placering af fast gødning. Normalt er der monteret en gødningstank med uddosering på rammen, men da den tidligere ejer har blæst gødningen fra en fronttank og ud til gødningsskærene, mangler læggeren gødningstankene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På læggebåndene er der monteret el-rystere, som øger sikkerheden for, at der kun kommer én knold med op på hver kop. Hypningen forgår med traditionelle tallerkner, og maskinen har hydrauliske markører samt trafiklys.

En bule bag på tanken har ingen betydning for læggerens kapacitet og præcision. Det har til gengæld slitage på læggebånd, læggekopper og fugeskær.

- Specielt hvis læggekopperne har en forkert vinkel, så de hælder nedad, når de kører op gennem læggeelementet, er der grund til at undersøge såvel bånd som kopper for slitage og skader.

- Grunden til at kopperne kommer til at pege nedad er de skader, der sker på bånd og kopper, når der kommer for mange kartofler ind i læggeelementerne. Ved hjælp af skod kan mængden af kartoflerne i elementerne begrænses. Skoddets indstilling bør afhænge af kartoflernes størrelse, og som tommelfingerregel skal der ikke være flere knolde i elementet, end der lige netop er nok til at fylde kopperne op, siger Jens Ole Hejlesen, serviceleder hos Grimme Skandinavien A/S, der indtil for nylig hed Hylleberg A/S.

- Åbnes der for meget for skoddet, skal kopperne trækkes op gennem et stort lag af kartofler, og det vil med tiden få dem til at vende nedad. Faktisk reducerer for mange kartofler i elementerne læggerens kapacitet, da der skal køres langsommere for at sikre, at der ligger en knold i hver kop, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kontrollere kartoflerne på læggebåndene og i elementerne, anbefaler han, at der monteres overvågningskameraer ved elementerne.

Læggebåndene har specielle samleled, der er klemt ned i båndene, og Jens Ole Hejlesen, anbefaler, et båndene kontrolleres med jævne mellemrum.

- Hvis et samleled begynder at løsne sig, og skaden opdages i tide, kan der let monteres et nyt led. Men hvis båndet først bliver flosset, kan den måske ikke kortes op og skal derfor erstattes med et nyt bånd.

Tænk fremad

Når der købes kartoffellægger, skal den som regel passe ind i et system med strenglægger og optager. Derfor bør man sikre sig, at læggeren er i stand til at køre i bede og at rækkeafstanden er passende.

GrimmeGL-34-Z er også solgt med fire mindre hjul, der er monteret på tværs under maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den hjulmontering er det vanskeligt at køre i strenglagt jord, da to af hjulene vil køre i bedene. Den brugte lægger har en rækkeafstand på 75-90-75 centimeter. Den kan ombygges til en rækkeafstand på 75 centimeter, men det tager to montører cirka to dage at udføre ombygningen.

- Det er derfor vigtigt, at man har klarlagt sine behov, før der investeres i brugt lægger.

- Specielt med de stigende gødningspriser bør man have fokus på gødningsplacering og de fordele, det giver. Bejdseudstyr kan også være relevant, lige som flere og flere avlere ønsker en lægger, der hypper kartoflerne færdig samtidig med lægningen.

- Derfor er det vigtigt at vælge en lægger, der både er fleksibel, og som kan monteres med relevant udstyr, siger Jens Ole Hejlesen.

Tekniske specifikationer Grimme GL-34-Z

Antal rækker                                               4

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rækkeafstand cm                                       75-90-75

Hjulmontering                       11.2x28

Tankkapacitet kg                                        3.000

Læggeafstand cm                                       12,5 ? 45

Længde m                                                  5,00

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bredde m                                                   3,44

Vægt kg                                                     2.350

Trækkraftbehov hk                                        80