Til trods for at der er blevet sat nummerplade på 25 procent færre traktorer i 2018 end 2017, så er der stadig tale om større og større enkelte modeller.

Sammenlignet med resten af Europa, så har vi generelt meget stærke traktorer i Danmark. Den gennemsnitlige størrelse for traktorer i Europa har lagt på 110 hestekræfter i nogle år, mens vi i Danmark operer i knap 200 hestekræfter som den gennemsnitlige størrelse.

I 2018 ligger den gennemsnitlige traktorstørrelse på 198,14 hestekræfter, mens det til sammenligning lå på 197,5 hstekræfter i 2017.

Dermed så stiger den gennemsnitlige traktor i Danmark fortsat.

Total set blev der sat nummerplade på i alt 378.221 hestekræfter i 2017, mens der er tale om 278.595 hestekræfter totalset i 2018 - knap 100.000 færre hestekræfter samlet set.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvornår er der hestekræfter?

Når man kigger på traktorstatistikken fra DBI IT, som opgiver de registrerede traktorer, så er der dog uenighd mellem de enkelte importør og producenter, hvilke hestekræfter der bliver opgivet.

Eksempelvis opgiver Case IH og New Holland deres traktorer med maksimale hestekræfter med boost-funktion. I modsætning til Claas og John Deere, som opgiver deres traktorer uden boost, og dermed med de hestekræfter som vil være til stede, hvis traktoren kører og pløjer eller laver andet arbejde, hvor boost-funktionen ikke frigiver de ekstra hestekræfter.

Derfor kan det samlet antal hestekræfter faktsik godt ligge højere - hvis vi kigger på traktorer med boost, og omvendt er der også en sandsynlighed for, at det samlet antal hestekræfter vil være lavere, hvis vi kigger på 'pløje-heste'. Det var ønskeligt, at de forskellige traktorproducenter og importør kunne blive enige om, hvordan traktorerne skal opgives, da det nu kan give et skævt billede af den aktuelle hestekræfter-situationen i Danmark.

20 hestekræfter på 10 år

Hvis man kigger på den gennemsnitlige traktor over de seneste 10 år, så er den steget med over 20 hestekræfter. I 2008 lagde den gennemsnitlige traktor på 175 hestekræfter, og siden har det svinget en smule, men stigningen er ikke til at tage fejl af. Se mere i faktaboksen.