- Det har været et turbulent år i Landsforeningen. Det er ingen hemmelighed.

Sådan begyndte Torben Hauskov, formand for Danske Svineproducenter, sin beretning for 2018 under dette års generalforsamling, der blev afholdt i forbindelse med NutriFair 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torben Hauskov lagde især vægt på året, der er gået, hvor han for første gang har været formand. Et år som bød på udfordringer - blandt andet da den daværende direktør sagde op. Han takkede derfor Bæredygtigt Landbrug, som "lånte" deres direktør ud, inden Danske Svineproducenter, kunne byde velkommen til Per Bardrum som ny direktør.

En ny direktør, som Torben Hauskov, også valgte at takke og rose i sin beretning.

- Blandt andet takket være Pers baggrund og store netværk samarbejder vi fint med blandt andet Landbrug & Fødevarer og Seges på trods af de forskellige udgangspunkter, vi af og til har, fortalte Torben Hauskov.

Truslen kan blive redningen

Torben Hauskov talte i sin beretning om de emner, der har fyldt meget i branchen i løbet af det seneste år - heriblandt svinepesten.

- En ulykke kommer sjældent alene, som man siger. Og desværre passede det i 2018 i form af tørke og en katastrofal notering. Ovenikøbet oplevede vi, hvordan afrikansk svinepest sprang fra Øst- til Vesteuropa og sendte chokbølger gennem den vesteuropæiske svinebranche. Og frygten for, at afrikansk svinepest kommer ud af kontrol i Vesteuropa, er nok det, som overskygger branchen allermest lige nu, sagde Torben Hauskov, inden han fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Risikoen for afrikansk svinepest skal tages meget alvorligt, og derfor kan vi kun rose Fødevareministen for at sætte handling bag ord og få etableret vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse som noget af det allerførste i det nye år.

- Det paradoksale er dog, at den største trussel måske også kan gå hen og blive branchens redning. Hvis der ikke kommer styr på situationen i Kina, der for øjeblikket hærges af afrikansk svinepest, kan sygdommen gå hen og blive den joker, der kan hæve noteringen og blive vores økonomiske redningsplanke, sagde Torben Hauskov.

Et tilbageblik

Torben Hauskov sluttede sin beretning af med at se tilbage på, hvad foreningen har opnået i løbet af året.

- Jeg synes, at Landsforeningen i 2018 har formået at søge tilbage til rødderne. Jeg mener, at branchens vagthund fra staldgangen har fået en mere markant stemme, og det glæder mig rigtigt meget, fortalte Torben Hauskov, og fortsatte:

- Vores eneste opgave er at varetage svineproducenternes interesser og intet andet. Vi skal ikke tænke på at please nogen virksomheder eller myndigheder eller andre interessenter. Vi skal "kun" tænke på svineproducenternes bundlinje og arbejdsvilkår, og det giver sådan set også rigeligt med arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere er vi blevet udskældt for at være en forening for smågriseproducenter, men hvis det nogensinde har haft noget på sig, så mener jeg i hvert fald ikke længere, det er berettiget. Hver eneste dag arbejder vi for alle svineproducenter på rigtigt mange niveauer.

Torben Hauskov sluttede sin beretning af med at takke alle medlemmerne for den opbakning, de giver, inden han selv meddelte, at han fratræder som formand.