I både England, Tyskland og Frankrig er der lavet studier af konksenveserne af et Glyfosat-forbud. Anvendelsen af glyfosat blev som bekndt forlænget i fem år i 2017. Men i mange europæiske land er der et politisk flertal for enten et helt forbud eller en miminering af brugen af stoffet.

Per Kudst fra Institut for agroøkonomi kom i sit indlæg på årets Plantekongres blandt andet ind på studier fra England, Tyskland og Frakring,som har kigget på blandt andet de økonomiske konsekvenser ved et forbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I England peger en rapport på, at der vil mangle en millard pund i indtjening fra landbruget, hvis Glyfosat forbydes. Det skyldes blandt andet, at indtjeningen vil falde med 14 procent, er skønnet.

I Tyskland fremhævede Per Kudsk tre forskellige rapporter, som kommer med vidt forskellige konsekvenser. I et af studierne peges der på, at forbud mod Glyfosat vil øge omkostningerne på mellem 270-788 kroner per hektar. Mens en tredje rapport, som er udarbejdet af Glyfosat-producenter og sælgende virksomheder peger på endnu større omkostninger for landbruget.

I Frankrig går man i retning af et stålsat ønske om at forbyde Glyfosat, men der er ikke lavet nogle økonomiske beregninger i de franske undersøgelser. Undersøgelser har dog vist, at 57 procent af bedrifterne i landet bruger Glyfosat, og deraf vil der være store omkostninger forbundet med et forbud blandt i øget jordbearbejdning.