I en omskiftelig verden med store prisudsving er landmanden nødt til at tage den strategiske ledelse af sin virksomhed alvorligt. Derfor sætter Agri Nord fo-kus på emnet på årets store Agri Nord Kongres.

Glem alt om halm i træskoene og buler i en blød hat. I dag er landmanden virksomhedsleder, og han er nødt til at tage ledelsesopgaven alvorligt. Både når det gælder medarbejderne, men også selve virksomheden, skriver Agri Nord i sin indbydelse til kongres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor sætter Agri Nord fokus på ledelse, når der den 5. februar indbydes til Agri Nord Kongres i Aalborg.

- Hvis man som landmand skal navigere i den verden, vi har i dag, er man nødt til at holde sin ledelsesmæssige kunnen opdateret. Det, der gjaldt for ti år siden, gælder ikke nødvendigvis i dag, siger Jørgen Cæsar Jensen, der er virksomhedsrådgiver og tovholder for kongressen.

I dag oplever landbruget store prisudsving på sine produkter. Udsving, der er styret af et ustabilt verdensmarked.

- Det kræver, at man som leder forholder sig til, hvordan man vil navigere igennem det. Det kræver aktiv ledelse. Det kan ikke nytte noget at skyde skylden på vejret eller priserne uden at reagere. Har man for eksempel ikke foder nok, så kan man være nødt til at reducere antal-let af dyr, siger virksomhedsrådgiveren.

En stor mundfuld

Det er ikke nogen nem ledelsesopgave, landmanden står overfor. Han skal have styr på strategien, risikostyring, salg, produktion og kontakt til samarbejdspartnere. Opgaver man i andre virksomheder ville have en HR-ansvarlig, en produktionschef og en salgschef til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På et landbrug er det landmandens ansvar at klare alle opgaver.

- Det er en umulig opgave at gøre selv, men der er hjælp at hente for eksempel med et gårdråd, gennem erfagrupper, rådgivning eller kurser. Det er vigtigt, at man får sparring på sin ledelse, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Og der er både hjælp og inspiration at hente på årets kongres. Lektor Nils Villemoes, der er en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere, vil komme med indspark til ledelsesopgaven.

Nils Villemoes er kendt for både at revse, drille og udfordre erhvervslivet.

Han har en enorm viden fra sit virke gennem næsten 40 år som lektor ved Institut for Organi-sation og Virksomhedsledelse på Handelshøjskolen i Århus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover foredraget byder Agri Nords konsulenter ind med en række indlæg om ledelse, herun-der strategi og finansiering, medarbejderpleje, ledelse på staldgangen, gårdråd og digitale løsninger.