Tørken ramte landbruget hårdt og ikke mindst landets planteavlere. Derfor fyldte tørken også en pæn del af beretningen til Plantekongres 2019. Her sagde formand Torben Hansen og sektordirektør Troels Toft blandt andet.

- Tørken fylder meget, men vi skal gribe de muligheder, vi ser. Uundgåeligt ikke at gribe fat i tørken. Vi fik etableret 30 procent mindre vintersæd. Vi fik dårlig etablering ovenpå et vådt forår. Større tab på vintersæd og vårafgrøder. Årets høst betød store lokale forskelle. Den samlede høst faldt til syv millioner tons korn. Vi skal tilbage til 92 for at finde noget lignende. Seges beregnede et tab på 6 milliard kroner. For planteavler tabte 400.000 kroner ved tørken. Tørken kaldte på ekstraordinære tiltag. Vi arbejdede for en annullering af ejendomsskat og lempelser af datotyranni. Tiden gik, og der var lydhørhed, og medvind i befolkningen. For os var det en skuffelse. Vi fik finanslov, som skal lette generationsskifte. Vi vil have vilkår, der skal gøre faget robust. Men vi har ikke set konsekvenserne af tørken. Vi frygter de kommende måneder. Det bliver barsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandområdeplaner fylder meget. Kravene i Danmark ser vi ikke i andre lande. Man har udpeget de fleste vandløb her i modsætning til andre. Der er lagt stort arbejde i vandrådsarbejdet, hvor der drøftes hvilke vandløb der skal tages ud, men alt for få er taget ud. I alt udpeget 19.000 kilometer vandløb og kun 1000 taget ud. Jeg havde forventet, at 7000 kilometer var blevet taget ud. Vandområdeplanerne giver udfordringer. Men der er ikke ro på. Der venter planer med store reduktionsmål. Der skal se et retningsskift. Der skal lyttes til kritik fra landbruget. Vi vil udfordre, så det faglige er på plads. Det vil være altødelæggende, hvis vi ikke får de realistiske målsætninger. Vi skal snakke faglighed, sagde Torben Hansen, mens Troels Toft supplerede.

- Vi skal finde sorter, som er mest robuste i klimaændringer. På Seges argumenteres der på baggrund af fakta og data. VI holder fast i ,at det store arbejde i landsforsøg skal være forankret i størst muligt faglighed. Det har været det mindste bruttoudbytte i mange år. Bygerne faldt ekstremt lokalt. Vejr- og klimaforhold er afgørende. Vi skal samle mere viden om lokale klimaforhold for at komme dybere. Mange stak fingeren i jorden og tilrettede svampesprøjtning, Mange kunne have haft gavn af mere klimaviden og varslingsmodel.

Pesticid et tema

Formand Torben Hansen brugte en del af sin taletid på at tale om pesticid.

- 2018 har været et år med debat om pesticider. Der e r ingen tvivl om af afgiften skal afskaffes. Den har en meget lille adfærdsregulerende effekt. Vi har arbejder med ting, der kan afløse den. Ny teknologi som bringer os længere frem. Vi ligger lavt i forbruget og vi skal videre på en smartere måde. Der findes stor af gamle midler fra en anden tid, så er vi er på rette vej. Der er få boringer, som lukkes på baggrund af pesticid. Vi får renere drikkevand, men brugen af pesticid forbydes. VI kan være tilfredse med, at aftalen betyder, at lodsejere skal have fuld erstatning. Vi står med faglighed og fakta. De andre står med følelser. Udfordringerne stopper ikke her. En række aktivstoffer står til at blive forbudt.

Direktør Troels Toft supplerede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremtiden ser dyster ud for en række aktivstoffer. Fakta er, at paletten skrumper ind. Sidste år var vi tæt på at miste glyfosat. Følgerne er mange og udfordringer er massive. Alternativerne er dårligere. Et forbud mod Reglone kan betyde store tab for blandt andet frøavlere. 2018 steg det økologiske areal. Efterspørgsel efter dansk økologisk protein og planteprodukter er en del af stigningen. Kravene er mindst lige så store, for at det bliver en succes. Dansk økologi-eksport slog rekord. Markedet efterspørger det, og der er muligheder i den form.

Klimadebat raser

Beretningen kom også til at handle en del om klima. Torben Hansen sagde blandt andet.

- Selv Dronningen tog klima med i sin nytårstale. Vi skal levere løsninger på samfundets udfordringer. Det er skørt at slå danske køer ihjel, når de genopstår andre steder. Vi leverer vedvarende energi. Meget sol og vind kommer fra vores arealer. Den gevinst tilhører landbruget. Vi har muligheder for at levere på kort og langt sigt. Der skal investeres i udviklingen. Vi har en af verdens mest bæredygtige og klimavenlige produktioner, sagde Torben Hansen, mens Troels Toft sagde.

- Der er løsninger, som vi tager fat på nu. Men der mangler meget indenfor forsking og formidling af viden. Vi skal fortsætte den grønne omstilling, så vi viser, at vi ikke er en del af problemet, men løsningen.