Abonnementsartikel

Dal-Bo har 60 års erfaring som leverandør til landbrug verden over - og vil være klar, når hjulene kører igen

Der er ingen krisestemning at spore hos Dal-Bo i Bindeballe vest for Vejle. For der er stadig travlhed på fabrikken, selv om der er erklæret krise i landbruget verden over - og dermed også i de industrier, der leverer til landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det har Dal-Bo gjort i nu 60 år. Det markeres fredag den 17. april med en reception på fabrikkens adresse i Bindeballe - for øvrigt det sted, hvor Henry Pedersen for 60 år siden købte den lille lokale smedje.

Smedjen blev arnestedet for det lokale industrieventyr, der har ført til en af de førende danske virksomheden inden for jordbearbejdning, og eksporttallene viser, at det ikke kun er i Danmark, at Dal-Bo har slået igennem.

I 2008 blev 70 procent af virksomhedens maskiner solgt uden for Danmarks grænser. Især har Tyskland, Frankrig og England været stor-aftagere af maskinerne, men også i New Zealand kører der Dal-Bo-redskaber rundt, lige som også østeuropæiske lande er kommer med på Dal-Bos eksport-kort.

40 års jubilæum

Det er imidlertid ikke kun 60 års jubilæet, der markeres midt i april.

Også den daglige leder og hovedaktionær i virksomheden, Kaj Pedersen, runder et skarpt hjørne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har været i virksomheden i 40 år.

Kaj Pedersen er handelsuddannet uden for virksomheden, og det var først efter aftjent militærtjeneste, at han kom ind i firmaet, som han midt i 1970'erne overtog efter sin far.

Kaj Pedersen ser frem til jubilæet og glæder sig til at vise lokaliterne, der blev udbygget sidste år, frem for forhåbentlig mange gæster.

Den krise, der raser i landbruget for tiden, får ikke lov til at spolere glæden den dag.

- De kommende år bliver en udfordring også for os. Markedet er præget af de dårlige priser, landbruget over en kam får for deres produkter, men der er dog forskel fra marked til marked, og det bliver en barsk tid, siger 40 års jubilaren Kaj Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gik næsten også for hurtigt

- Men det gik næsten også for hurtigt. Der skulle bremses op. Vi har før oplevet krisetider, men det er muligt, at denne er mere barsk end dem, vi tidligere har været igennem, siger Dal-Bo-lederen.

Kaj Pedersen ser dog fortrøstningsfuldt på Dal-Bos muligheder.

- Vi har bygget Dal-Bo langomt op til det, vi har i dag. Det startede i 60'erne med fremstilling af tromler og aflæsserlifte. Det første store løft for Dal-Bo kom i 1972-73, hvor Danmark kom med i EF. Det gav stor optimisme og mange investeringer i dansk landbrug. Ved at sprede afsætningen på mange markeder er Dal-Bo heller ikke så sårbar - og samtidig giver det god føling med, hvordan udviklingen går rundt i verden. - Som vi oplever det, rammer krisen hårdest i dansk landbrug. Men vi mener, vi kan håndtere det og vil være klar, når hjulene kører igen, lyder det fortrøstningsfuldt fra Dal-Bo-lederen. I fabriksbygningerne i Bindeballe er der da heller ikke meget, der tyder på krise. Der er travlhed som normalt i forårstiden. - For et år siden kunne vi ikke følge med, og alt var solgt, før vi producerede noget. Nu er det mere normalt. Vi har ikke været nødt til at tilpasse medarbejderstaben på godt 60. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, at vi ikke kan blive nødt til det, men foreløbig klarer vi det, siger Kaj Pedersen.

Generationsskiftet forberedt

Med 40 år i firmaet er det klart, at Kaj Pedersen også har tænkt på næste generation.

Derfor blev to af medarbejderne i virksomheden, Hans Otto Wildfang og Åge Almtoft, for godt et år siden medejere med henblik på et generationsskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaj Pedersen har dog ikke planer om at slippe tøjlerne lige med det samme.

- Der er nogle ting, jeg gerne vil være med til at præge, og jeg vil gerne se, at virksomheden kommer godt gennem den krise, landbruget oplever for tiden, siger Kaj Pedersen.

- Men det er da klart, at jeg ikke har lige så mange år i virksomheden, som jeg har haft, lyder det fra 40 års jubilaren i Dalb-Bo, der af kolleger er blevet betegnet som en af branchens sidste originaler.