Af Søren Eibye Svenstrup, ssv@fbg.dk

I 2015 udgjorde ingrediensbranchens bidrag til den danske fødevareeksport 27 milliarder. Det tal skal gerne stige i fremtiden. Derfor havde regeringen nedsat et vækstteam for ingrediensbranchen, som denne torsdag kom med sine anbefalinger til fortsat vækstpotentiale. Målet er, at branchen skal fortsætte med at vækste fem til syv procent per år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bjarne Larsen, formand for vækstteam for ingrediensbranchen, sagde blandt andet i sin tale.

- Vi er en branche som er gode til at passe os selv. En del af fødevareklynge, men produkterne fremhæves sjældent. Enzymer, protein og bakterier er mindre håndgribelige. Det var tydeligt, at der mangler fælles fortælling. Vi er helte i fødevareklyngen. Hvis vi skal vækste, skal vi turde tale om det. Vi bruger det, som ellers ville gå til spilde. Der skal være så lidt om muligt affald og vi skal beskrive sidestrømmene. Vi er kommet med anbefalinger, så branchens vækst mod2030 kan realiseres. Branchen har blikket rettet mod udlandet, hvis vi eksporterer mest. Det skal gøre nytte globalt. FNs Verdensmål sikrer fælles referenceramme. Vi skal mætte mere og forbygge mere, sagde han.

Han blev efterfulgt af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, som også var inde på, at for få danskere kender til branchen og den store succes, som Danmark har på området.

- Branchen har et enormt potentiale. Kravene til fremtidens mad og foder til dyr bliver kun højere. Både hjemme og i verden. Det er bæredygtighed, sundhed, en bedre verden og bedre brug af fødevarer er højt på politiske dagsorden. Vi har en branche, som allerede er eksperter i grøn anvendelse af ressourcer. I skaber forretning på restprodukter fra andre produktion, som ville være røget ud med badevandet. Ostevalle er et godt eksempel. Det er imponerende og god fornuft. VI skal have branchen endnu længere frem, så man kan forbedre på alle områder, for det er der behov for. I 2015 var det 27 mia. korner til dansk eksport. Det kan blive højere. Vi kan blive bedre til at støtte op om den succes. Vi tror på, at den kan blive større

Branchedirektør hos Dansk Industri, Leif Nielsen, slog fast, at DI også er parate til at hjælpe med at sætte skub i branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sektoren er måske skjult, fordi sektoren har kunnet løse noget, men potentialet er større. I virkeligheden er det her, at vi kan lave bidrag, vi kan være stolte af. Virksomhederne når ud i verden med bedre produkter og løser en række udfordringer herunder klima. Nogle virksomheder rammer milliarder af mennesker. I konkurrer med mange virksomheder om de bedste hoveder. Vi vil gøre, hvad vi kan for at sætte strøm til det, sagde han.

Også Landbrug & Fødevarer hilser anbefalingerne velkomne.

- Når jeg kigger på tallene, så beskæftiger i ikke så mange mennesker, men i laver en høj omsætning. Der investeres meget og tjent mange penge. I er gode til eksport og en stor andel af medarbejdere har lang uddannelse, og i får afviklet uden nogen opmærksomhed af sig. VI skal tydeliggøre det. Vi står med et guldæg ? en slags byggesten til en bedre verden, sagde Flemming Nør Pedersen.

I 2017 bidrog hver medarbejder i branchen med 1,3 mio. kr. om året til Danmarks BNP. Det var 0,5 mio. kr. mere end en gennemsnitlig medarbejder i Danmark.

Vækstteamet er kommet med anbefalinger på fire områder, som regeringen skal se på: Bæredygtighed, sundhed, kvalitet og et nationalt prioritetsområde.