Det er helt fantastisk, at Dronning Margrethe stillede skarpt på klimadebatten i sin nytårstale. Som alle ved, har den kongelige familie stor respekt for det danske landbrugserhverv - og majestæten ved derfor om nogen, hvordan det gamle og stolte erhverv ikke bare leverer gode og sunde fødevarer til de opmærksomme forbrugere men så sandelig også for længst har meldt sig ind i den klimakamp, der optager os alle.

Dansk landbrug har siden 1990 mindsket CO2-udledningen med 17 procent - hvilket fortrinsvis skyldes teknologiske landvindinger i det konventionelle landbrug. Landmændene har i samme periode øget produktionen og dermed samfundsindtjeningen ganske betragteligt. Hvor mange andre erhverv kan mon producere mere, samtidig med at man mindsker udledningerne og dermed miljø- og klimabelastningen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionen af konventionelle varer betyder væsentligt mindre udledning af CO2 end de økologiske af slagsen. Og husk, at landmænd binder CO2 i jorden (en hvedemark optager eksempelvis 16 tons CO2 per hektar), planteavl udgør således et decideret plus i klimaregnskabet.

Vi landmænd er selvfølgelig klar til også i fremtiden at levere resultater på en måde, hvor bæredygtighed handler om hensyntagen til både miljø og klima samt landmandens økonomi og rammevilkår.