Siden sommer har Danish Crown i Blans arbejdet på at ansætte og oplære omkring 100 nye slagteriarbejdere, der skal være klar med knive og kvalitetskontrol, når det store slagteri om få dage trykker på startknappen til produktion af en særlig svinefars til det japanske marked, skriver jydskevestkysten.dk.

- Der er tale om et hakkekødsprodukt, som er særlig tilpasset japanernes smag. Vi regner med at producere et trecifret antal ton hver uge, siger underdirektør Søren Tinggaard om den store ordre til Japan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kunden kender os i forvejen, og processen hen mod at kunne levere på denne ordre strækker sig omkring et halvt år tilbage med ansættelser og oplæring frem til vi trykker på produktionsknappen en af de nærmeste dage, tilføjer Tinggaard.

- Japanerne efterspørger kød, hvor både opdræt og færdigbearbejdningen sker i Danmark. De er meget optaget af kvalitet og produktionsform.

Eksporten af dansk svinekød til Japan har stået på i over 40 år, men en ny frihandelsaftale mellem EU og Japan gør mulighederne endnu bedre. Blandt andet i kraft af en gradvis nedtrapning af nogle toldsatser. Og så er der et andet og mindst lige så vigtig element - japanerne foretrækker helt i gennem dansk svinekød.

- Japanerne efterspørger kød, hvor både opdræt og færdigbearbejdningen sker i Danmark. De er meget optaget af kvalitet og produktionsform, forklarer Søren Tinggaard om produktet, der har betegnelsen GSP (Ground Seasoned Pork).

Ifølge Jydskevestkysten, er der mere konkret tale om bovstykket ved forbenene lige under nakkepartiet på grisen. Det udskæres og hakkes til en fars, der smages til, så det matcher den japanske smag og behag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne komme i mål med at levere ordren er der ikke alene investeret i nyt produktionsanlæg, men også ansættelse af omkring 100 nye slagteriarbejdede, der er fundet i tæt samarbejde med kommunens jobcenter. Der er tale om både danskere, men også udlændinge - herunder mange syriske flygtninge. Så selv om det har givet udfordringer med at få den rette arbejdskraft, er man hos slagteriet kommet i mål:

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med jobcentret, og så er det mange meget motiverede folk, vi har haft i oplæring. Det er en fornøjelse at kunne tilbyde dem et job, siger mester Jan Nielsen, der har haft med hele ansættelsesprocessen at gøre. Der er omkring 70 nationaliteter blandt de omkring 1200 ansatte i Blans.