Lise Bech (DF) sætter i et indlæg fokus på ret og rimelighed for forbuddet af pesticider.

Jeg slog i dag op på dr.dk og læste lidt fra COP24 i Katowice i Polen. Artiklen var ikke om klima, men derimod luftforurening. Det fremgik blandt andet, at når det blæser fra syd, så stiger partikelforureningen i Danmark - en lille "gave" fra Polen og Tyskland. Ifølge dr.dk dør omkring 4.000 af danskere for tidligt på grund af luftforurening.

Alt imens denne nyhed florerer, så sidder jeg i forhandlinger på Christiansborg om at begrænse pesticidanvendelsen nær drikkevandsboringer. Så vidt jeg ved, er der ingen, der er døde for tidligt pga. pesticider i drikkevandet. Vores drikkevand bliver renere og renere - og når vi endelig finder pesticider, så er det ofte midler, der for længst er forbudte.

Lad det være sagt med det samme. Jeg ønsker ikke, at hverken jeg eller danskerne skal drikke vand med pesticider i, men der skal være proportioner i tingene. Når der er vigtigere områder, hvor vi for alvor kan redde menneskeliv, øge livskvaliteten eller livslængden, så skal vi sætte ind der først. Problemer er der nok af, og derfor skal vi politikere prioritere.

BNBO (boringsnære beskyttelesområder) -forbuddet for pesticider kommer - det synes ret sikkert. Det skal foregå på en ordentlig måde, da det er den private ejendomsret, vi piller ved. Hvis det står til mig, skal staten så kompenserer de landmænd, som rammes af forbuddet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det kan ikke være rigtigt, at en konventionel landmand skal have små økologiske arealer midt på sin mark, der kræver en helt anden behandling end den resterende del af marken. Det er simpelthen for mærkeligt. Derfor mener jeg, at der skal ydes en ordentlig erstatning. Efterfølgende kan arealerne eventuelt sælges til landbrug, der rent faktisk gerne vil drive arealerne økologisk.

Jeg prøver sådan set bare at hejse et flag om ret og rimelighed. Derfor er mit ønske til miljø- og fødevareministeren i de kommende forhandlinger, at der ydes en ordentlig kompensation til arealer, der tages ud af drift. Det synes jeg er fair og rimeligt. Det skal ikke være tilfældige konventionelle landmand, der skal bære tabet for Folketingets visioner, når det kan gøres mindre indgribende for den enkelte landmand. Jeg ved ikke, om jeg kommer igennem med mit ønske, men jeg vil prøve!

Nutidens pesticidgodkendelser fra Miljøstyrelsen er meget strikse, og vi fjerner ikke fortidens synder ved at forbyde moderne pesticider, der nedbrydes i den første meter af jorden. Hvis vi endelig skal se ting efter i sømmene, så burde vi hellere finde ud af, hvor mange spøgelsesboringer, der er - og om alle de sløjfede boringer faktisk er lukket efter forskrifterne. Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan i denne sag for at være landbrugets stemme på Borgen.