Lyder limemarineret kylling og kylling danoise lækkert? Madblogger Maria Vestergaard blogger om mad og deler opskrifter med økologiske kyllinger med sine følgere.

Landbrug og Fødevarer går nye veje i deres promovering af økologiske kyllinger. I år har L&F valgt at samarbejde med madblogger Marie Vestergaard. Siden foråret har madbloggeren og chefkonsulent indenfor handel, marked og ernæring i L&F, Lærke Kirstine Lund, samarbejdet om at øge kendskabet til i de økologiske kyllinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne fortælle om årsagerne til den økologiske kyllings merpris. Den vinkel har vi været omkring de seneste måneder via blogs, opslag på Facebook, Instagram og via youtube film. I december i år udkommer vi med en podcast om de økologiske kyllinger. Vi har valgt at samarbejde med madbloggerne Maria Vestergaard og Frk. Kræsen, fordi de har helt almindelige forbrugere i tale, fortæller Lærke Kirstine Lund, chefkonsulent L&F.

L&F har netop fået bevilget yderligere midler til at hjælpe salget af den økologiske kylling i 2019 af Fonden for Økologisk Landbrug.

Blogger og madskribent, Maria Vestergaard, deler løbende lækre opskrifter med økologiske kyllinger på sin blog.

- Hele tanken om økologi passer godt til min ideologi omkring dyrevelfærd. Jeg går meget op i de grundlæggende principper bag økologien. Så da jeg blev spurgt af Landbrug og Fødevarer om jeg ville samarbejde om promoveringen af de økologiske kyllinger, sagde jeg ja, fortæller Maria Vestergaard.

Madbloggeren fortæller, at der ikke umiddelbart er nogen forskel i tilberedningen af økologiske kyllinger og almindelige kyllinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjerteordning

Miljø- og Fødevareministeriet indførte i slutningen af oktober en ny hjertemærkning med statslige dyrevelfærdsmærker. De økologiske kyllinger får tre hjerter i mærkningen. De tre hjerter betyder mere plads til kyllingerne, attraktive udearealer med for eksempel træer eller buske og bedre mulighed for aktivitet som støvbade og andet beskæftigelse.

- Vi kan med glæde konstatere, at der kommet større diversitet i kølediskene i dagligvarehandlen med kyllingekød. Når der er kylling i forskellige prisklasser, vil mange forbrugere have en tendens til at vælge den mellemste pris. Det er fint, men vi kan også godt være bekymret for, at det kommer til at ramme den økologiske produktion, siger Lærke Kirstine Lund, chefkonsulent L&F.

Prisklassen for en økologisk kylling ligger væsentlig højere end andre fra fritgående kyllinger, så derfor har L&F besluttet at fortælle forbrugerne, hvad merprisen handler om. Hvad får forbrugeren, når de vælger at bruge ekstra penge for en økologisk kylling.

- Samtidig gør vi meget ud af, at vores indsats ikke handler om, at promovere en bestemt produktionsform på bekostning af andre produktionsformer, siger chefkonsulenten.

Slet ikke nok

Økologisk kyllingeproducent Asger Winther Petersen, Pilegården ved Møgeltønder, opdrætter 250.000 økologiske kyllinger og er en af årsagerne til at L&F besluttede at sætte ekstra fokus på de økologiske kyllinger. Han kontaktede L&F med sine frustration over de mange forskellige kyllingemærkninger og mangel på oplysning om forskellen mellem økologiske kyllinger og fritgående kyllinger. Asger Winther Petersen er ikke overbevist om, at kampagnen på de sociale platforme er tilstrækkeligt til, at forbrugerne kan kende forskel på de forskellige typer kyllinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal langt bredere ud med kampagner, for eksempel med landsdækkende annoncer i dagblade. Der skal puttes rigtig mange penge i kampagner, hvis det virkelig skal rykke noget ved forbrugernes opfattelse og købeadfærd, fortæller kyllingeproducent Asger Winther Petersen.

Han fremhæver, at opdræt af økologiske kyllinger ikke kun handler om dyrevelfærd, men også om økologisk dyrkning af den jord kyllinger lever på og produktionen af de økologiske foder, som kyllinger skal have for at leve op til økomærket.

Økologiske slagtekyllinger lever i flokke med højst 4800 kyllinger i hver flok, de har dobbelt så meget plads at bevæge sig på i sammenligning med konventionelle kyllinger. Kyllingerne skal have adgang til det fri og mulighed for at rode i jorden. I stalden skal der være dagslys, de skal have siddepinde og mulighed for at støvbade. 95 procent af deres foder skal være økologisk grovfoder.

I L&F's strategi for 2018-2020 har organisationen forpligtet sig til at aktivt at formidle om økologi i dagspressen, fagpressen og på de sociale medier.