Mælkeproducenterne deltog i ØKO-dag ved Nibe. En dag med bedriftsbesøg hos en af landets højest ydende økologiske bedrifter, fokus på marksamarbejdet med naboen og et eftermiddagsprogram med faglige indlæg på Nibe Bryghus.

ØKO-dagen 3. december er efterhånden ved at blive en tradition arrangeret af LandboNord Økologi. For trejde år i træk var både kommende og nuværende økologer inviteret. Der var både inspiration og guldkorn at tage med hjem, blandt andet hos økologisk mælkeproducent Ewald Kristensen, som har 150 årskøer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ewald Kristensen lagde bedriften om til økologi for 20 år siden primært fordi, han ikke ønskede at vokse i besætningsstørrelse, men hellere ville holde fokus på resultaterne på den enkelte ko. Samtidig vil han gerne være tæt på hele driften. Derfor blev økologien tilvalgt, og han har aldrig fortrudt.

Forventningerne er blevet indfriet. Det helt fundamentale som godt håndværk, omhyggelighed og rettidighed passer rigtig godt med målsætningen om at opnå mere på den enkelte ko.

Med et ydelsesniveau på 11.850 kg EKM til mejeri per ko, samtidig med Ewald Kristensens fokus på økonomien i det, så bidrager det til et dækningsbidrag der ligger helt i top. Det gælder både for de budgetter, der er lavet for 2019 og de realiserede tal.

Omkostninger holdes skarpt nede.

Strategi- og virksomhedskonsulent i LandboNord, Trine Jensen, viste en variation i de samlede foderomkostninger fra 1,75 til 2,15 kr. per kilo EKM i de kvægbudgetter, som LandboNord indtil nu har lavet på økologiske bedrifter.

- I bund og grund er foderomkostningerne et resultat af alt det, den enkelte landmand går og gør. Det handler også om valg på den enkelte bedrift. Når tingene spiller, kan man som økolog få 20 procent mere luft i ballonen, så grav i det, og vær ambitiøse, lød opfordringen fra Trine Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Ewald Kristensens bedrift har han et rimeligt jordtilliggende med 180 hektar. Sammen med naboen Erik Staun, som også har lagt sin bedrift om til økologi, så supplerer de hinanden godt. Naboerne havde snakket om omlægning løbende, konventionel planteavl var med en mager økonomi, og Erik Staun kunne også bidrage med noget i Ewald Kristensens markdrift, så de tog skridtet, og ser kun gevinster i det valg.

Det giver et godt sædskifte, de kan optimere på kapacitetsudnyttelse, og ved at bruge hinandens styrker, så giver det også her mere volumen på resultaterne. For eksempel er de enige om, at Ewald Kristensens ikke er mester i pløjning, så det er bedre, at han prioriterer skårlæggeren og riven. De mener klart, at en af forudsætningerne for et godt samarbejde er, at der er en god og åben dialog om tingene, og vigtigst, at der er helt klare linjer med hensyn til arbejdsfordeling og beslutninger. Det er altid lettere, når priserne og resultaterne er gode, men det skal også kunne holde i mindre gode år.

På LandboNords ØKO-dag fik deltagerne blandt andet også et indlæg fra produktspecialist i Danish Agro, Allan Hartman Hansen. Han fortalte om perspektiverne i, at der er 39.000 hektar ekstra økologiske arealer, som vil bidrage med store mængder omlægningskorn i 2019. Det må tænkes ind, både som foderkøber og planteavler.