Aarhus Kommune vil tage et skridt for at skrue ned for forbruget af kød ved at tilbyde borgerne en kost, der skåner klimaet og miljøet.

Alternativet, De Radikale og Socialdemokraterne har netop fremsat et beslutningsforslag om blandt andet at give borgerne fast mulighed for at vælge plantebaseret mad i alle offentlige institutioner som skoler, daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

Greenpeace og Dansk Vegetarisk Forening er meget glade for, at Aarhus Kommune vil tage et større ansvar for klimaet ved at reducere kødforbruget og imødekomme ønsket om at spise mere plantebaseret mad.

- Det er fantastisk, at Aarhus Kommune nu vil gå forrest og tage ansvar for at skære ned på det høje forbrug af kød, der er en af de største klimasyndere. Danmark producerer og forbruger alt for meget kød, og det er afgørende, at kommunerne også viser vejen til en mere klimavenlig kost, som mange danskere efterspørger, siger Kristian Sloth, der er landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Aarhus Kommune går forrest

En undersøgelse af COOP fra 2018 viser, at over halvdelen af befolkningen ønsker at spise mindre kød, og 44 procent efterspørger, at der skal være mulighed for rent plantebaserede måltider fra de offentlige køkkener.

- Det er meget glædeligt, at et politisk flertal i Aarhus Kommune nu vil sikre en grøn valgmulighed for alle kommunens indbyggere ? hvad enten de er vegetarer, veganere eller blot ønsker at spise grønnere. Vi håber, at det vil inspirere andre kommuner samt et politisk flertal på Christiansborg, så det frie grønne valg bliver sikret på landsplan, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær hos Dansk Vegetarisk Forening.

Dansk Vegetarisk Forening fremsatte i begyndelsen af 2018 et borgerforslag til Folketinget om en grøn mulighed i alle offentlige køkkener. Det nåede med over 12.000 underskrifter at blive et af de mest støttede borgerforslag på Folketingets hjemmeside. Forslaget er inspireret af en lov, som Portugal indførte i 2017, og for nylig indførte Californien en tilsvarende lov.