EU-Kommissionen har netop vedtaget en stramning af, hvor meget transfedt, der må være i fødevarer på det europæiske marked. Det kommer efter, at Danmark har kæmpet for at få skærpet grænserne for indholdet af transfedt i fødevarer i Europa. Fra 1. april 2021 må der højst være to gram industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer på det europæiske marked.

- Det er en stor sejr, at der efter inspiration fra Danmark nu indføres et fælles forbud mod for meget transfedt i EU. Stramningen vil komme folkesundheden i hele EU til gode. I Danmark kan vi se, at reglerne virker. Derfor har vi længe arbejdet for en fælles regulering i EU, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark var det første land i verden, der satte en grænse for transfedt i 2003. Siden er transfedt stort set blevet elimineret i fødevarer på det danske marked, og nu følger EU Danmark i kampen mod transfedt.

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som for eksempel kan findes i industrielt fremstillede skærekager, småkager, chips og plantemargarine. Ifølge flere videnskabelige undersøgelser øger transfedt risikoen for hjertekar-sygdomme med op til 25 procent. Risikoen er vurderet til at være fire til fem gange højere sammenlignet med mættet fedt.

Danmarks gode resultater med transfedt har vakt opsigt i udlandet. For eksempel har Verdenssundhedsorganisationen WHO fremhævet Danmark som pionér på området. Det har ført til, at Østrig, Ungarn, staten Californien og byen New York har indført lignende restriktioner på transfedt.