Næste år ser lysere ud for svineproducenterne.For Seges har opjusteret svinenoteringen, og det betyder, at prisen på et kilo svinekød stiger med knap en krone til næste år.

Og efter et hårdt år med tørke og lave priser, kan opjusteringen Ifølge rådgivningsvirksomheden LMO betyde meget for de lidende landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De kan ikke betale regningerne med prognosen, men det er et udtryk for, at næste år ser rigtig positiv ud, og det kan måske både give bankerne og producenterne ro i maven, siger Poul Østergaard, afdelingsleder i LMO Business til Maskinbladet.

Reaktion på svinepest og neddrosling

Opjusteringen sker som følge af flere ting, ifølge Seges. Dels har Kina øget importen, fordi afrikansk svinepest har tvunget kineserne til at indføre restriktioner for svineproduktionen og lukke områder ned. Samtidig er svineproducenter begyndt at neddrosle produktionen som modsvar til de faldende priser.

- Markedet er begyndt at reagere på, at Kina er begyndt at øge deres import, og vi forventer en yderligere stigning næste år, forklarer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges og fortsætter:

- Samtidig forventer vi en kraftig udbudsreaktion på de lave priser, hvor svineproducenterne neddrosler produktionen. Det betyder en faldende produktion i hele EU, forklarer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges.

I nærheden af normalår

For en slagtesvineproducent kan opjusteringen betyde flere hundrede tusinde kroner ekstra i kassen næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For en gennemsnitlig slagtesvineproducent kan det betyde en opjustering af indkomsten på 600.000 kroner på årsbasis. For en smågriseproducent er det noget højere og kan betyde knap 1,7 millioner kroner på årsbasis, lyder det fra Klaus Kaiser.

Ifølge ham er de stigende priser en indikator for, at priserne er ved at nå normal-niveauet.

- Vi kommer fra bunden af en lavkonjunktur og priserne forventes at stige i 2019 til et niveau i nærheden af et ?normalår?, siger han.

Nu vender det

Ifølge Poul Østergaard fra LMO Business giver opjusteringen desuden grund til et længe ventet håb for branchen.

- Der er generelt meget snak om branchen, der er ?sort i sort', og det bør afløses af optimisme nu. Vi har nået bunden, men nu vender det og går opad, siger Poul Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Klaus Kaiser fra Seges enig i.

- Opjusteringen betyder rigtig meget, fordi vi i 2018 var ramt af både tørke og lave priser. Der vil stadig være eftervirkninger fra tørken, men det er bestemt positivt, at vi nu formentlig kommer til at se en konjunkturbestemt prisstigning, siger Klaus Kaiser.

Seges understreger i prognosen, at hverken konsekvenser af Brexit, handelskrige eller nye lande, der rammes af afrikansk svinepest, er med i beregningerne.

Næste ordinære prognose for priserne på de væsentligste landbrugsprodukter udkommer i februar 2019, skriver Seges.