Esben Tanghus nyder i disse uger udsigten fra førerhuset i sin tre meter høje New Holland 9090 Olivia olivenhøster i bakkerne syd for byen Beja i Portugal. Med 1,2-1,5 kilometer i timen høster han oliven fra morgen til aften for det danske firma K. Larsen.

- Jeg har arbejdet som maskinfører for en maskinstation i Danmark, Thorslunde Maskinstation, som er familie til Karsten Larsen, som jeg nu arbejder for i Portugal. Da firmaet K. Larsen stod og manglede en mand til olivenhøsten, ja så slog jeg til, fortæller Esben Tanghus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Esben Tanghus plejer at høste hvede, byg, rasp og frøgræs for danske landmænd. Sidst havde han ansættelse hos Agro Vest ved Kalundborg, men mistede sit arbejde.

- Jeg drømte egentlig om at rejse til Australien for at arbejde i høsten, men det er så besværligt med visa og alt papierarbejdet, det er noget nemmere at arbejde i Europa, så nu er jeg her i olivenmarken, fortæller Esben Tanghus.

Hjem til jul

Firmaet K. Larsen er danskejet af parret Dorte og Karsten Larsen, der forlod Danmark i 1982 for at drive landbrug med grøntsager og oliven.

De tidligere sæsoner har firmaet lejet maskiner til olivenhøsten, men i år har firmaet investeret i deres egen specialmaskine fra New Holland.

Esben Tanghus startede med høsten 10. november og regner med at være færdig 20. december, så han kan komme hjem til jul i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg skal høste 120 hektar ialt og når cirka 4,5 hektar om dagen, cirka 40-50 tons, så det går stille og roligt fremad, fortæller olivenhøsteren.

Høstmaskinen slår oliventræerne fra begge sider, som en slags tæppebanker. Olivenfrugterne falder derefter ned i et kop-elevator-system, som trækker frugten videre op i et kar og videre op i en tipvogn. Derefter bliver høsten kørt direkte til presseriet.

Olivene bliver produceret som ekstra jomfruolivenolie i danske specialbutikker under brandet K. Larsen.