Abonnementsartikel

I sin leder peger Rasmus Dalsgaard på, at vegansk kost kan skade børn.

Sundhedsmyndighederne og læger er endelig kommet på banen i den absurde debat om at fravælge animalske produkter i kosten og udelukkende leve vegansk.

Eksperterne fastslår, at den veganske kost er farlig for børn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et indslag på TV2 fremgik det tidligere på ugen, at lægerne allerede har set eksempler på børn, der indlægges med skader på grund af vegansk kost, som deres forældre har påtvunget dem.

Alvorlig blodmangel, slaphed og ligefrem hjerneskader og epilepsi med risiko for, at børnene bliver udviklingshæmmede er nogle af de grusomme konsekvenser, som lægerne peger på, når de nyreligiøse veganere forhindrer deres børn i at få en sund og alsidig kost.

Sundhedsstyrelsen advarer om, at det er svært at sikre barnet en optimal vækst på vegansk kost uden kød og mælk.

TV2 havde derfor talt med en lille veganerfamile - far, mor og en baby.

Det var næsten uhyggeligt at se interviewet med den lille veganerfamilie, som ikke vil anerkende problemerne i deres valg af unaturlig, ensidig kost til sig selv og deres børn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moren til det lille barn sagde, at hun er "fuldstændig overbevist om", at den veganske kost er bedre for hendes barn. Hun tror ikke på problemerne, når bare man sætter sig ind i, hvordan man sikrer alle de livsnødvendige ingredienser i en kost, hvor de naturlige kilder er fravalgt.

Nej, hun tror ikke på kendsgerningerne. Men hun tror på den veganske kost. Og netop ordet "tro" er centralt, for der er tale om rendyrket nyreligiøs tro, og den slags skaber som altid en vis blindhed over for kendsgerninger.

Moren sagde, at hun syntes, det ville være mærkeligt, hvis hendes barn skulle have kød, når hun og kæresten nu har valgt at leve vegansk. Med andre ord skal barnet lide under - og risikere at blive udviklingsskadet - på grund af forældrenes tro.

Historien melder ikke, om familien har valgt deres tro ud fra falske forestillinger om dyreetik, klima eller måske sundhed. Men uanset baggrunden er resultatet ifølge den faglige ekspertise farlig for barnet.

Hykleriet blev i øvrigt udstillet i indslaget, hvor moren sad med overtatoverede arme. Har hun aldrig tænkt på mulige bivirkninger af den blæk, hun har ladet injicere i sin hud? Hvor mange af blækfarvernes indholdsstoffer er vandret gennem navlestreng og modermælk over til barnet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad os håbe, at sundhedsadvarslerne får mange af de naive veganere til at tage vare på deres børn og servere kød og mælk under opvæksten.