Abonnementsartikel

Landmænd og medarbejdere i det svenske landmandsejede Lantmännen får nu mulighed for at tegne "selskabsandele" i det svenske andelsselskab.

- Arbejdet med at udvikle medejermodellen har stået på i flere år, og fra medlemmerne har vi fået tydelige signaler om, at de vil have mulighed for at udvide det individuelle ejerskab i Landmännen, siger virksomhedens viceformand Bengt-Olov Gunnarson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Muligheden for at tegne disse "selskabsandele" blev godkendt i sidste uge af den svenske Finansinspektion, og selskabets 50.000 ejere og medarbejdere får nu mulighed for at tegne andele i alt op til ½ millard svenske kroner. Andelene har hver en pålydende på 10.000 svenske kroner, og tegningen kan ske fra 29. april til 13. maj.

Udbyttet på andelene vil afhænge af selskabets resultat og renteniveauet.

Andelene giver imidlertid hverken stemmeret eller indkaldelse til generalforsamlinger i selskabet

Udbuddet gælder primært selskabets ejere. Men også medarbejderne i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Letland, Polen, England, Tyskland og Belgien kan tegne andele.

Lantmännen omfatter en række store landbrugsvirksomheder, blandt andet Lantmännen Kronfågel og Lantmännen Unibake, der begge har store interesser i Danmark - blandt andet Danpo samt Hatting Brød og Schulstad.