For at producere et kilo oksekød kræver det 10.000 liter vand, og der bliver udledt næsten 14 kilo CO2, skriver dr.dk.

Verdens husdyrhold står for mere end 14 procent af den samlede udledning af drivhusgasser, ifølge FN's Fødevareorganisation (FAO), og det ser ikke umiddelbart ud til at ændre sig lige foreløbigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kødproduktionen forventes på verdensplan nemlig at stige med 1,7 procent fra 2017 til 2018. Fra 330 millioner ton til 336 millioner ton. Det viser tal fra FN's fødevareorganisation, FAO, skriver dr.dk

Det gælder også oksekød, som verdens klimaforskere ellers er enige om, at vi skal skære kraftigt ned på, hvis vi skal holde os indenfor temperaturstigningen på halvanden til to grader, som verdens ledere kom frem til i 2015 med Parisaftalen.

I alt forventes det, at produktionen af oksekød stiger med 1,8 procent. Fra 70,8 millioner ton til 72,1 millioner ton, skriver dr.dk.

- Jorden kan simpelthen ikke holde til det, siger Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet og medlem af den ekspertkomité, der er i gang med at skrive FN's næste bæredygtighedsrapport.

- Lige nu bruger vi et areal, der svarer til Nord- og Sydamerika tilsammen på at producere kød eller lave mad til at fodre kreaturer med. Hvis vi bliver ved med at lave mere og mere kød, skal vi bruge mere areal. Og det kan du ikke gøre uden at fælde skov, som naturen har behov for og som også hjælper os med at bekæmpe klimaforandringer, fortæller Katherine Richardson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er særligt fokus på klimaet i disse dage, hvor verdens ledere er samlet til COP24 i Polen. I løbet af den to uger lange klimakonference skal landene blive enige om reglerne for, hvordan de skal leve op til de klimamål, der blev vedtaget i Parisaftalen for tre år siden, skriver dr.dk.

Der er ikke muligt at få nøjagtige tal for, hvordan det står til med det danske kødforbrug eller produktion.

Coop og Dansk Supermarked, der nu hedder Salling Group, vil ikke oplyse tal for det samlede kødsalg. Men når det kommer til hakket oksekød, oplyser Coops analysechef Lars Aarup, at salget næsten blev fordoblet fra 2001 til 2011. Men siden er det faldet mellem en til to procent om året.

Til gengæld er kunderne gået over til at købe mere kød fra tobenede dyr som eksempelvis kyllingen, så hvordan det samlede kødsalg ser ud, er vanskeligt at finde ud af.

Ifølge dr.dk er man hos Danish Crown splittet omkring tallene fra FN's fødevareorganisation, FAO, og håndteringen af fremtidens kødproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et udtryk for, at efterspørgslen efter kød er stigende i verden. Som kødproducent er det et godt signal. Men vi er fuldt bevidste om, at der også er et bæredygtigt element i det. Det er en af årsagerne til, at vi det seneste år har sat fokus på, hvad vi kan gøre for at gøre kød mere bæredygtigt, siger Nicolaj Nørgaard, der er underdirektør i Danish Crown.

Han uddyber, at man blandt andet fra det nye år vil indføre bæredygtighedscertifikater på kødet, for at oplyse om, hvor meget CO2, der er udledt under produktionen.