Virksomheden NTO - - Nordtec Optomatic - har de seneste år arbejde med optimering af kornlagre med udvikling af nye former for styring og sammenkobling af forskellige styringer.

- For tre- fire år siden leverede vi styringer til Jemas planlagre, hvor vi stod for automatikken lige fra tavler og hardware over sofware til montage - lige fra gulv til sky, som vi siger, fortæller Kurt Nordholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var baggrunden for, at NTO var i tæt dialog med landmænd og andre i forbindelse med montagen, for eksempel i Tyskland, og her mødte NTO's folk et ønske om at kunne sammenkoble de mange forskellige styringer, som bruges ved styringen af kornlagre.

- Nogle steder i Tyskland er det almindeligt at flytte skillerum på planlagre, og her kan vi automatisk konfigurere størrelse af lagerets forskellige rum. Vi kan styre kornet lige præcis derhen, hvor det skal placeres. Og teknikken husker, hvor langt man nåede sidst, så man kan fortsætte derfra, hvor man var nået til, fortæller Kurt Nordholt.

Kundernes ønsker

Kunderne var glade for vores styring og spurgte derfor, om vi ikke kunne koble de mange styringer sammen, så de ikke skulle have 'en styring til at blæse, en anden til transport, en tredje til at styre temperaturen og så videre.

- Vi har kørt alle systemer sammen og integreret og automatiseret det hele, fortæller Kurt Nordholt.

Og selvom styringen oprindeligt blev brugt i planlagre, kan systemet ifølge Kurt Nordholt også bruges i siloer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan også sikre, at man lægger byg ind, hvor der i forvejen er byg og dermed hindre sammenblanding af korn ved en fejl.

En ny funktion, som Kurt Nordholt fremhæver er, at NTO's system også kan scanne, hvor meget der er i de enkelte rum eller siloer samt opsamling af temperatur-data.

Cloud Løsning

- Og senest har vi opkoblet styringen op mode en Clud-løsning, hvor vi opsamler driftsdata og temperaturdata, og hvor målingerne kan vises via en standard-internet-browser eller på mobiltelefon. Det kan også bruges som dokumentation i forbindelse med salg af en afgrøde, hvor det kan være vigtigt at kunne dokumentere temperaturen, siger Kurt Nordholt.

Derudover kan anlægget sende alarmer via sms og e-mail. Også lagerets energiforbrug måles, og det er for eksempel en vigtig funktion for en kunde, der driver et lagerhotel.

Underleverandør

NTO sælger ikke sine styringer direkte til landmænd, men er underleverandør til flere kornhåndteringsvirksomheder rundt omkring i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi vil selvfølgelig gerne have landmænd - og deres konsulenter - til at efterspørge vores løsninger hos deres leverandør af lagerudstyr, siger Kurt Nordholt.

Derfor har han også en stand på Agromeks højteknologiske område Agromania.