1.853 heltidslandmænd er i den situation, at deres økonomi må betegnes som uholdbar. Det svarer til hver femte landmand, der er karakteriseret ved høj gæld, svag likviditet og ringe effektivitet. Hver tredje landmand har en sårbar økonomi, mens halvdelen af alle landbrug er tilpas robuste.

Det viser en analyse fra Seges på baggrund af de endelige driftsresultater for 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den økonomiske sårbarhed er også ulige fordelt over landet. Hårdest ramt er jyske landmænd. Det skyldes først og fremmest, at det er her, den store husdyrproduktion findes. Netop kombinationen af tørke, lave priser og svinepest har derfor ramt jyderne ekstra hårdt. I gruppen af landmænd med en uholdbar økonomi har hver tredje sådan set effektiv nok og kan overleve, hvis der bliver sat ind med en turn-around af virksomheden. Anderledes forholder det sig for den større gruppe, der omfatter to ud af tre sårbare eller omkring i alt 1.300 landmænd med lav effektivitet. Nord-, Midtøst- og Sydjylland har flest problematiske bedrifter, primært på grund af overrepræsentation af svineproducenter. Efterfulgt af Midtvestjylland og Fyn, der er nogenlunde gennemsnitlige. Sjælland klarer sig bedst på grund af overrepræsentation af planteavlere.Midtvestjylland kommer typisk skidt ud, når der sammenlignes på især gældssætningen, men når effektiviteten inddrages, kommer det de midtvestjyske landmænd til gavn. Svineproducenterne kommer dårligst ud af sammenligningen på tværs af driftsgrene. De væsentligste årsager er:

Tørke med lave udbytter, og ingen gavn af den varme sommer, dyrt erstatningskøb af foder, og lave afregningspriser på svinekød og et smågrisemarked helt i knæ