Danish Crown skrev i dag under på en aftale med Win-Chain, som er ejet af Alibaba Group. Aftalen gælder for de næste fem år, hvor Danish Crowns nye fabrik i Kina skal levere 250 tons grisekød ugentligt. Aftalen har en værdi på minimum 2,3 milliarder kroner.

Det er dog bestemt ikke alle steder, den nye aftale er faldet i god jord. Hos Greenpeace var der kort efter nyheden om aftalen en reaktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en særdeles ikke-bæredygtig praksis, som Danish Crown her skruer op for. Når man sejler frossent kød i store mængder til Kina, står Danmark tilbage med forureningen i form af blandt andet ammoniak i luften, zink i jorden, kvælstof i vores fjorde og sprøjtegift i drikkevandet, fortæller Kristian Sloth, der er landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Fabrikken ligger under 100 kilometer fra Shanghai og bliver på 17.000 kvadratmeter. Den er bygget til årligt at kunne producere op til 14.000 tons forædlede produkter til først og fremmest de over 80 millioner mennesker, der bor i Shanghai-området, men i mindre grad også til resten af Kinas befolkning på knap 1,4 milliarder mennesker.

- Det er under al kritik, at Danmark på den måde skal agere kødfabrik for hele verden og lade vores miljø og natur betale prisen for kinesernes bacon og pølser, siger Kristian Sloth, og fortsætter:

- Det vil være langt mere forbilledligt, hvis Danish Crown fulgte med den voksende appetit på plantebaseret mad og var med til at vise vejen for en øget produktion af de typer af fødevarer, som kan mætte en stigende verdensbefolkning uden at belaste klimaet i lige så høj grad som kød- og mejeriprodukter.