Abonnementsartikel

Dan Jørgensen (Soc.) udfordrede landbruget, da han mødtes med Bent Claudi Lassen (Venstre) til et EP-valgmøde 

- Rammebetingelserne for landbruget bliver ikke bedre. De bliver tværtimod ringere. Og landbrugsstøtten falder væk. Det er kun et spørgsmål om hvor hurtigt. Så vågn op, hvis I vil overleve.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Med den svada gjorde Socialdemokratiets EP-spidskandidat Dan Jørgensen i går de deltagende landmænd klart, at landbruget har alt at tabe, hvis erhvervet ikke snart kommer i gang med at tilpasse sig den virkelighed, dansk landbrug står overfor.

Tåbeligt og urealistisk

Landbrugsstøtten og landbrugets rammebetingelser var de centrale emner, da Dan Jørgensen og Venstres EP-kandidat Bent Claudi Lassen tog hul på en række valgmøder med landbruget som tema. Dette møde var arrangeret af Landboforeningen Odder-Skanderborg, Østjysk Landboforening og Vejle-Fredericia Landboforening.

Dan Jørgensen plæderede for en afvikling af landbrugsstøtten så hurtigt som muligt, mens Bent Claudi Lassen kaldte det urealistisk og tåbeligt at forcere afviklingen og dermed yderligere forringe dansk landbrugs konkurrenceevne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Midlerne fra landbrugsstøtten skal bruges inden for sektoren til at løfte de områder, som vi ønsker videreudviklet. Det er en intelligent afvikling, sagde Bent Claudi Lassen.

Undtagelsesbestemmelser

Men inden, det når så vidt med afviklingen mener B. Claudi Lassen, at EU har et kæmpe arbejde med at forhindre konkurrenceforvridningen internt i EU.

- Vi bliver altid udnævnt som dukse, og det er vi også, når vi er hurtige til at indføre nye EU-regler. Vore konkurrenter gennemfører også de nye regler hurtigt, men de får dem gennemført sammen med undtagelsesbestemmelser. Derfor ser vi mange forskelle internt i EU, og det giver konkurrenceforvridning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så vi har meget arbejde foran os endnu, inden det indre marked er gennemført fuldt ud, sagde Bent Claudi Lassen.

"Rimelig bekymret"

Dan Jørgensen opfordrede landbruget til at stoppe klagesangen om, at Danmark vil have lempeligere krav for at blive stillet lige med andre lande.

- Vi skal i stedet for satse på at gå foran de andre, så vi er bedre forberedt på at konkurrere på kvalitet, dyrevelfærd, økologi og lignende parametre. Vi skal bruge op til 20 procent af landbrugsmidlerne til at støtte denne omlægning, for dansk landbrug vil aldrig kunne konkurrere på pris og lønninger, sagde Dan Jørgensen og tilføjede, at han ønskede en fortsat stor landbrugsproduktion i Danmark, men at han var "rimelig bekymret" over den træghed, der præger landbrugets ageren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bent Claudi Lasse replicerdde, at dansk landbrug allerede er længere fremme end konkurrenterne, blandt andet på økologi-området og med hensyn til dyrevelfærd.

- Men vi bevæger os på en hårdfin knivsæg, hvor det let kan tippe, hvis vi ikke er konkurrencedygtige. Derfor er det urealistisk at fare for hårdt frem i afviklingen af landbrugsstøtten, sagde Bent Claudi Lassen.