Denne sommer var risikoen for brande under høsten ekstra stor. Topdanmark Forsikring modtog over 90 anmeldelser om brande i mejetærskere og pressere, men under 10 procent blev totalskadet.

-Flere og flere investerer i forebyggelse, og det har stor betydning, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høstsæsonen 2018 var usædvanlig varm og tør; i tre måneder kiggede land-bruget forgæves efter regn. Knastørre kornmarker og brandvarme motorer vi-ste sig at være en opskrift på brande i mejetærskere og halmpressere.

I løbet af juli og august modtog Topdanmark 90 anmeldelser om brande i meje-tærskere og i halmpressere. Det er det højeste antal der er registreret de sidste 10 år.

- I sommerens hede kan en brandvarm motor nemt antænde støv og halmre-ster. Det så vi mange eksempler på i år, og det er svært helt at forebygge risi-koen under de forhold, siger Svend-Anker Worm, der er agronom hos Top-danmark.

Landmænd tager ingen chancer

Ikke desto mindre er det hans oplevelse, at landmændene var godt forberedt på brandrisikoen. Således blev kun seks af de ca. 70 mejetærskere totalskadet.

- Det skyldes generelt to forhold: Dels at landmændene i mange tilfælde havde pulverslukkere, vandvogne ol. Med i marken og hurtigt fik lukket ilden og der-med begrænset skaden. Samt at flere og flere landmænd investerer i såkaldt punktsikring, der hurtigt kan slukke en brand i motoren, siger Svend-Anker Worm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Punktsikring er en form for automatisk brandsikring, hvor man forbinder en pul-verslukker med en speciel slange, som trækkes rundt i motorbrønden. Opstår der ild i motoren, vil der gå hul på slangen så pulveret sprøjter ud og kvæler il-den. Erfaringen fortæller, at langt de fleste brande opstår i motorrummet.

- Punktsikring er en investering, som er givet rigtig godt ud i tilfælde af en mo-torbrand. Vi har set mange eksempler på brande, hvor punktsikring har forhin-dret en totalskade på en mejetærsker til 3,5 mio. kr. Udgiften til rengøring og reparation af motoren løber måske op i 80-100.000 kr., så det er en forskel, der betyder noget. Og så er mejetærskeren vel at mærke repareret i løbet af få da-ge, så høsten kan fortsætte. Levering af en helt ny mejetærsker tager meget længere tid, siger Svend-Anker Worm.